dimecres, 29 de gener del 2014

EL SETMANARI LA PUBILLA DEFENSA LES TESIS DE BALAGUER

 
La controvèrsia oberta el 1868 entre els setmaris "El Principado" i "La Montaña de Montserrat" va tenir altres ponents. Ja he parlat del posicionament de "La Barretina" i ara ho faig d'una altra publicació de l'època: el setmanari "La Pubilla".

Aquest setmanari català es publicava a Barcelona i també va participar en l'argumentació d'uns o altres, en aquesta ocasió a favor de les tesis de Víctor Balaguer però d'una manera ben curiosa.

Així, obria l'edició del diumenge 28 de juny de 1868 amb un article titulat "La qüestió de'n Serrallonga" amb el qual pretenia aportar proves documentals.

Si Balaguer deia tenir alguns documents -que mai van veure a la llum- sobre les arrels nobles del bandoler i Cortada tenia el procés sumarial, "La Pubilla" també en deia tenir:

"Una de les primeres cosas -diu l'article- que ofereixan divergencias es la de si en Serrallonga era ó no persona noble, heráldicament parlant... Anem á probarho".

I es remetien a documents de caire popular: l'auca d'en Serrallonga , els ventalls vuitcentistes o els romanços editats també en aquella època com el de "Don Juan de Serrallonga (Historia escrita en trovos).

La tesi del setmanari era, doncs, que a partir d'aquests documents quedava demostrat el caràcter nobiliari del bandoler i en l'article, que podeu llegir en les fotografies d'aquesta entrada, transcrivien els diferents rodolins d'aquell romanç:

"Nace D.Juan de Serrallonga
en el pueblo de Caróz,
de padres nobles y honrados
y temerosos de Dios"

Amb el temps  veiem que amb això no aportaven documentació històrica suficient per a donar credibilitat a les tesis de Balaguer, precisament extretes d'aquesta literatura popular i de l'antiga comèdia del segle XVII, però el posicionament d'aquest setmanari ens explica fins on va arribar la polèmica i la quantitat de literatura periodística que s'hi va abocar.

A Catalunya tenim un lloc on trobar digitalitzats moltes revistes, diaris i setmanaris dels segles XIX i XX, es tracta del servei ARCA "Arxiu de Revistes Catalanes Antigues". És un diposit cooperatiu de preservació digital impulsat per la Biblioteca de Catalunya amb el suport del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CUBC). Es tracta de la millor eina de consulta fàcil i d'accés a l'inestimable fons de publicacions periòdiques que s'han editat al nostre país. Hi podeu accedir en aquest enllaç.