dijous, 28 de març del 2024

PERELLÓS: VIATGE A UNA TERRA DE FRONTERA I ELS SEUS ENIGMES

 







Dissabte passat vam fer una caminada especial amb amics a una terra que ens és força desconeguda tot i que està molt relacionada amb el nostre país: Perellós, al massís de les Corberes.

Perellós va ser el poble més septentrional de Catalunya fins el 1952. Terra de frontera entre Catalunya i Occitània i França, la seva història està totalment vinculada a aquesta condició de terra de frontera.

En aquest espai l’excursionista hi trobarà el cim de Montolier, que amb els seus modestos 707 metres ofereix una bona panoràmica de la plana del Rosselló i l’Aude.

Però aquest país aspre de pedra calcària, molt batut pel vent, ofereix altres atractius per a qui sap valorar les coses diferents.

El primer és el poble de Perellós. Abandonat des de l’any 1969, el passeig pels seus carrers evoca la sol·litud des llocs que han perdut la vida i tot el romanticisme que els impregna. Prop del poble també hi ha la capella de Santa Barbe.

El segon és la cova de la Cauna. Després de milions d’anys de formació la immensa cova va col·lapsar i va quedar al descobert el seu interior. És, per tant, una de les poques coves amb il·luminació natural. Els jocs de llums amb la pedra creen un espai màgic.

Altres atractius d’aquest paradís de pedra són el Roc Rodó o el castell d’Òpol, sobre la seva plataforma rocallosa.

Però més enllà dels atractius físics a aquest espai cal acostar-s’hi amb intenció de valorar les llegendes i les històries que s’hi han desenvolupat al llarg dels segles.

El lloc de Perellós està relacionat amb en Serrallonga perquè aquesta possessió del senyor de Durban va ser el motiu per la qual aquest va empresonar el Fadrí de Sau l’any 1631.

Ramon de Perellós, conseller del rei Joan I, va fer el famós viatge al purgatori de Sant Patrici d’Irlanda per a demostrar la seva innocència. Ho va deixar escrit en un dels primers llibres de la literatura catalana.

Un altre Perellós també va ser , en el segle XVII, Gran Mestre de l’Orde de Malta.

I aquest espai també és el protagonista d’extraordinàries llegendes. Està relacionat amb els misteris de Rennas el Castell, sobre els tresors càtars, l’abat Berenguer Sauniere, l’estirp dels Merovingis i la tomba de Jesucrist. Un corpus llegendari molt interessant i que recomano descobrir.