dimarts, 19 de setembre del 2023

SERRALLONGA BAIXA A LLAGOSTERA

 

La plaça de l'església de Llagostera, antic emplaçament del castell.
El perfil de les Guilleries, allunyades, des de la plaça de Llagostera.

El dimarts 5 de desembre de l’any 1623 va tenir lloc un dels episodis que demostren la llunyania en la que podien operar, respecte les prou segures Guilleries, la quadrilla d’en Serrallonga. Aquell dia van decidir baixar a robar fins a Llagostera, en el camí ral que anava  de Girona a Sant Feliu de Guíxols.

“Lo dia que comptàvem sinch del corrent mes y any no dubtaren sis lladres armats de pedrenyals cohadunats en forma de ofensa de posarse com de fet se posaren en lo camí real qui va de la present ciutat de Gerona a la vila de Sant Feliu de Guixols  y altres parts entra lo hostal dit lo hostal de la Mel y la casa den Vidal de Panedas terme de Llagostera bisbat de Gerona y en dit camí real dits sis lladres dit dia robaven los passatgers qui per dit camí real passaven”.

Dels sis lladres sabem que un era en Joan de Serrallonga i un altre era en Segimon Brull d’Arbúcies, segons declaracions de Bernard Palahí, pagès de Girona a qui els lladres aturaren i, li regiraren la bossa i li robaren en moneda tretze reals, vint sous de plata, quatre menuts gironins i tres sous d’ardits. I també li regiraren les butxaques de les calces i li prengueren dues pomes i un trosset de tela. I va conèixer a Segimon Brull, ”un home gran gros i barbi ros” perquè havia estat a la ciutat de Girona un temps.

Desconeixem qui eren els altres quatre lladres. Per les dates i pel lloc podria ben ser que també hi fos en Rafel Morell, àlies Vilanna, un bandoler que vivia a Riudellots de la Selva i que els era útil per ser “pràctic” (conèixer) aquella zona.

Montserrat Roquer, pagès de Llagostera, és un altre dels testimonis d’aquell dia. Es dirigia de de la vila de Sant Feliu a casa seva i “a la que fuy a un poch mes avall del torrent den Vidal que era a la entrada de la nit me hisqueren quatre lladres cada hu dells ab sos pedrenyals curts a les mans y ab sas capes gascones abrigadas”. El van treure del camí  i el portaren a un torrentent proper on va trobar un home de la vila de Sant Feliu anomanat Vicenç Darner, que era negociant, vigilat per dos altre lladres.  A Roquer li robaren cinc rals i a Darder una capa gascona i trenta lliures. En el lloc també hi havia dos traginers de la vila de Calonge.

En acabar la claror del dia els bandolers ban deixar anar les quatre víctimes i van fer camí cap a l’hostal de la Mel.

Roquer va anar a casa seva i no fou fins l’endemà al matí que anà a trobar el batlle de Llagostera, anomenat Pere Ballell, a qui trobà a la plaça i li explicà el robatori del dia anterior. Però en Roquer es queixà que el batlle no li havia fet cas “ni he huit dir fins vuy que dit batlle haja fetes ningunes diligentias com entench tenia obligatio per son carrech de balle en haver de fer”. Una demostració més que el bandolerisme de l’època sobrevivia també per la manca de disciplina d’algunes autoritats locals.