dimarts, 5 d’abril de 2022

RETORN AL PAÍS DELS NYERROS

 


Cada cert temps trobem un motiu per retornar al Conflent. Fa temps van ser les localitzacions per al meu darrer còmic, ara ha estat confirmar el traçat d’una variant del camí dels nyerros que farem amb el Centre Excursionista Farners el 9 de juliol, dins la ruta La Fugida d’en Serrallonga.

El Conflent és una comarca nord-catalana que ofereix múltiples atractius. La seva història forma part de la nostra història. I la seva natura és un catàleg de muntanyes, rius i planes realment atractives; començant pel sagrat cim del Canigó.

En aquesta ocasió hem visitat alguns pobles nous, com Vernet, Fillols o Cornellà; sense deixar-nos l’imprescindible Vilafranca.

També hi hem fet una caminada fantàstica, la que porta de Vernet fins a al torre de Goa. Un lloc on t’emportes una de les millos imatges del Canigó, després d’ascendir fins el pic de Pena i gaudir de les panoràmiques a la plana i totes les muntanyes del voltant.

I hem aconseguit el nostre objectiu: tornar a Nyer, fer el traçat de la ruta i, sobretot, retrobar-nos amb en Claude i al Nicole. Dos amics autènticament nyerros que sempre ens fan de grans amfitrions.

Sobre la ruta: hem tornat a quedar extasiats davant l’espectacle de la natura que ofereix el congost de Nyer, amb el castell de la Roca, vigilant l’estret pas i el riu Mantet en les seves profunditats. Aquesta ocasió, però, hem ascendit fins la canal de Nyer. És el traçat d’un tub soterrat d’aprofitament hidroelèctric que ofereix un pas ample i segur sobre el congost. El camí és veritablement  espectacular i et fa sentir com una àliga volant per sobre l’abisme. Tota una descoberta.

Hem acabat la nostra estada de la millor manera. Dinant el castell de Nyer, on hi ha un restaurant que fan plats exquisits i a un preu molt assequible, una bona recomanació segura.

I amb el Claude i al Nicole hem parlat de vida. De la vida a Nyer, de les vivències de cadascú i fins i tot de projectes culturals que ens faran tornar-hi segur.

Claude és l’autor del llibret  “Chateaux et seigneurs (et brigants) de Nyer) que recull la història del castell i els seus habitants. Algunes de les il·lustracions són dels meus còmics. Serrallonga, de nou, és aquell personatge que uneix històries,  territoris i persones.