dimarts, 24 de març de 2020

EL SERRALLONGA MUT DELS ONOFRI
La troupe dels Onofri era una companyia de mims i còmics d’origen marsellès que van arribar a Barcelona a finals del segle XIX. El grup era integrat pel pare (Tamístocles), cinc fills (Otello, Aquile, Poliuto, Telémaco i Orestes) i dues filles (Andrómaca i Argia) , tots amb noms vinculats al teatre i a la mitologia i que ocultaven els reals de cada membre de la família.

L’arribada dels Onofri a Barcelona va suposar quelcom insòlit i exitós, conreant també el gènere de la pantomima, molt atractiu, espectacular i divertit, propi dels quatre grans ports mediterranis europeus (Marsella, Gènova, Nàpols i Barcelona). 

Durant una dècada van conrear èxits per diferents teatres de Barcelona: el Circ Eqüestre, el Teatro Circo Barcelonés, el Circo Teatro Español ... Tan gran era el seu èxit que fins i tot es va construir expressament un teatre de tres mil localitats (!)  per a la companyia  en el mateix Paral·lel, el Gran Teatro Onofri inaugurat el maig de 1903.

Malgrat tot, l’èxit es va acabar molt ràpidament i el setembre de 1904 els Onofri s’acomiadaven del teatre que portava el seu nom i que passaria a dir-se Teatro Condal. El teatre de mim, que havia atret molt de públic, començava a decaure.

Aquesta companyia de mims va arribar a representar el “Don Juan de Serrallonga”  al Teatro Circo Español del Paral·lel i s’ha escrit d’ells que van saber mimar textos teatrals com els de Guimerà o Balaguer  i que també va ser una companyia completa, que representaven, feien decorats, feien efectes especials enlluernadors...

El Teatro Circo  va ser el primer local d’espectacles que es va obrir al Paral·lel barceloní i va ser molt concorregut fins que el 1907 va quedat totalment destruït per un incendi. L’espai s’havia concebut com una gran carpa construïda amb fusta i amb una pista apta per a espectacles de circ, que s’aniria remodelant per adaptar-la a espectacles teatrals.

Els Onofri van mimar els textos teatrals catalans i en van fer algunes adaptacions a la pantomima molt aplaudides. Una d’elles va ser la del Don Joan de Serrallonga.


Els personatges del “Don Joan de Serrallonga” mímic eren interpretats pels diferents membres de la troupe familiar i també s’anunciava una gran comparsa d’actors,  balls i cavalls sobre la pista. El pare dels Onofri, Otello, representava el Fadrí de Sau i el seu fill Telemaque el de Don Joan de Serrallonga. Un bon contrast, els balls i tota la cavalleria, amb el teatre clàssic de mim.

D’aquella gran representació dels Onofri he aconseguit un programa publicitari de la representació realitzada  al “Teatro Circo Español” el dijous 28 d’agost de 1902.

Així doncs, el nostre famós bandoler també va tenir la seva versió muda sobre els escenaris , de la mà dels reconeguts i famosos Onofri. Tota una descoberta.

1 comentari:

lymacsau ha dit...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

Hương Lâm chuyên cung cấp máy photocopy, chúng tôi cung cấp máy photocopy ricoh, toshiba, canon, sharp, đặc biệt chúng tôi có cung cấp máy photocopy màu uy tín, giá rẻ nhất.