dimarts, 16 de gener de 2018

“SERRALLONGA I LA SEVA ÈPOCA”, UN MECANOSCRIT INÈDIT (1)
El bon amic Josep Ramírez (Jou), dissenyador i dibuixant  autor del còmic “Despertaferro”, coneixedor del meu interès i coneixement sobre en Serrallonga,  em va fer a mans uns documents fotocopiats   per tal de veure si en podia donar referències o alguna informació.

No n’hi vaig poder donar d’informació, atès que em sembla que el material és inèdit.

Es tracta d’un treball de cinquanta-dues pàgines mecanografiades , titulat  “Serrallonga i la seva època. Resum històric.”. 


No està signat, desconec l’autor i em sembla que seria  molt interessant saber qui va escriure aquest treball d’història que mereixeria publicar-se. Qui sap si podré saber-ho mai.

Jo el dato de l’any 1984. Conté una referència de temps quan diu “Quan un poble canta durant tres-cents cinquanta anys a un aparent lladre de pas i no a un altre – tants com n’hi van haver!- deu ser per alguna raó”. Per tant entenc que compta els 350 anys passats des de la mort del bandoler el 1634.


Desconec la pretensió del document. Podria tractar-se un treball universitari atès que en el primer full hi ha manuscrita la frase “Esquema no redactat”?


Desconec també les anotacions o referències que hi ha manuscrites als marges (p.ex. FX 22-23S, A 260, CA 260 ...)


Sí que reconec, però, que es tracta d’un molt bon assaig històric en quan a redacció i contingut. Amb un objectiu que em sembla encomiable i que encara no havia vist fins ara: elaborar una sinopsi periodificada de la  història de país (Catalunya i la corona castellana) amb la història del bandoler Serrallonga. 


D’aquí el títol “Serrallonga i la seva època”. S’ha de reconèixer la traça  de l’autor per teixir un bon treball que , des del primer al darrer full i seguint els anys successius, entrelliga efemèrides polítiques i socials del moment amb notes biogràfiques precises i ben documentades de la història del bandoler de les Guilleries.


No és un treball biogràfic extens i estricte, atès que es cenyeix als anys més “públics” del bandoler (de 1622 , quan se li coneix el primer robatori, i  fins a la seva  mort). I durant aquest cicle de dotze anys desgrana diferents episodis de la història dels països de la zona , incloent Catalunya, i hi intercala episodis molt ben documentats del, bandoler.


El rerefons històric comença amb la crisi social i econòmica existent en les terres de la corona castellana , segueix pels conflictes amb altres potències europees i finalitza amb el Corpus de Sang i la declaració d’independència de Pau Claris el gener de 1641.


El teló de fons històric és el període convuls del regnat de Felip IV i el seu Conde Duque de Olivares, el període convuls en el qual el bandolerisme català també en va ser protagonista i on en Joan de Serrallonga hi va destacar d’una manera principal.