dimarts, 31 d’octubre del 2017

MASIES I LLITS DEL DON JOAN DE SERRALLONGA
El suposat escut nobiliari de la casa de Don Joan de Serrallonga, localitzable
en la masia senyorial que aquest tindria a Querós. L'escut apareix en el llibre
"Bandidos célebres de España" d'Antonio Suarez Guillen (1945) i també en
l'edició del "Don Joan de Serrallonga" de 1895.

La mitologia d’en Serrallonga esdevenia quasi història en la mesura que la tradició oral  construïa al seu voltant cases senyorials i altres elements físics relacionats amb el noble bandoler que havien imaginat literats com Víctor Balaguer.

El cèlebre Don Joan de Serrallonga esdevenia real gràcies a fer-se tangible en palaus barcelonins i també en masies senyorials localitzables a les Guilleries.

Tant buscada era aquesta realitat que fins  i tot el “Diario de Gerona, de Avisos y Notícias” regalava als seus subscriptors, l’any 1892, un gravat de la casa senyorial d’en Serrallonga que podien aconseguir lliurant un cupó i pagant 3,50 pessetes.

Així, els subscriptors poden aconseguir una làmina “Gràcies als grans sacrificis del diari” amb un “magnífic gravat a tres tintes de la pròpia casa senyorial de Don Joan de Serrallonga, que, situada en el lloc més feréstec de les Guilleries, s’han tingut que guanyar grans obstacles per a poder fer una copia del natural, per mitjà de la fotografia, del tan històric habitatge”. 

Aquesta tangibilitat del bandoler , construïda a partir de la seva llegenda, també es va materialitzar en el seu llit.

En la “Revista de Gerona” de l’any 1913 es feia ressò i reproduïa un article aparegut en el diari “La Veu de Catalunya” segons el qual:

“Acaba d’esser adquirit per un propietari d’Amer en el poble de Querós (Guilleries), el llit on dormia el cèlebre i temut guerriller D. Joan de Serrallonga. 

El moble es un exemplar del sigle XVII, cap a les darreries, amb la seva capsalera d’arcuacións , i el seu remat esculpturat composament, presidint el qual hi ha l’anagrama de Jesús.

Completen el moble quatre columnes que semblen sobreposades a l’aire elegant del capsal, s’is te en compte al seva gruixària desproporcionada al reste”. 

Ben curiós. El personatge del bandoler havia adquirit tanta notorietat a finals del segle XIX i principis del XX que fins i tot se li suposaven grans  i senyorials palaus, masies,  i llits.