dimarts, 19 de setembre de 2017

UN NOU CROMO D'EN SERRALLONGA EN BLANC I NEGRE
A partir de finals del segle XIX i fins a mitjans del XX es van fer molt populars els cromos que les empreses regalaven als seus clients amb la compra de tauletes de xocolata.
Fins ara havia pogut catalogar dues col·leccions, aparegudes els anys vint, dedicades a la història del Don Joan de Serrallonga de Víctor Balaguer i a la seva continuació, La Bandera de la Muerte. Es tracta de dues col·leccions diferents el el temps i en la impressió, les quals oferien simultàniament algunes de les diferents fàbriques de xocolata del país.

La segona col·lecció, composta per cinquanta cromos en color, és la de més qualitat en quan al tipus de dibuix.

Acaba d'arribar a les meves mans un exemplar d'una altra edició d'aquesta segona col·lecció. Es tracta del cromo número 5 de la col·lecció i la seva particularitat és que està impresa en blanc i negre.

La fàbrica de xocolata que es publicita en el seu revers és "Prat y Piferrer", que estaria ubicada al carrer Villarroel de Barcelona.

Podem deduir que es tractaria d'una impressió més barata, atès l'absència de color, i per tant hauria de ser més assequible per a les fàbriques que l'adquirien per a regalar als seus clients.