dimarts, 28 de juny del 2016

SERRALLONGA: LA SEVA BANDA SONORA


El bandoler Serrallonga disposa també de la seva pròpia banda sonora.

De fet, la seva popularitat al llarg de la història ja el va fer mereixedor d’una cançó popular que diferents folkloristes com Joan Amades o Josep Gibert. Aquesta cançó, recollida  amb petites variacions en la seva lletra, és precisament la que conté el disc “Cançons de lladre” editat per EDIGSA l’any 1976.

Aquell disc va ser cantat per l’actor Fermí Reixach, qui precisament va donar presència al bandoler en l’obra de teatre dels Joglars “Àlies Serrallonga”. En el disc s’hi recullen fins a dotze cançons tradicionals que tenien els bandolers catalans com a protagonistes i hi figuren temes com “L’hostal de la Peira”, “Boquica”, la popular i romàntica “Cançó de lladre” i, com no, la versió més reculada de “Joan Serrallonga”.

El segon disc, editat també per EDIGSA l’any 1980, conté la popular cançó del grup Esquirols “Torna, torna Serrallonga”. En aquesta ocasió el grup de cançó popular va utilitzar el personatge com a emblema o símbol de defensa mediambientalista. La coneguda lletra diu:

Del cor de les Guilleries
sortirà un gran espetec
que en farà ressons de guerra
a les parets de Tavertet.

Des de Sau a La Cellera,
des del Far al Matagalls,
el trabuc d'en Serrallonga
tornarà als amagatalls.

Torna, torna, Serrallonga,
que l'alzina ens cremaran,
que ens arrencaran les pedres,
que la terra ens robaran.

El tercer disc, més recent, és va editar amb la creació de la sèrie de TV3 “Serrallonga, la llegenda del bandoler”. Es tracta de la banda sonora creada per al film pel compositor mallorquí Joan Valent.

Respecte aquest darrer disc dir que em sembla una composició molt encertada, amb tonalitats èpiques i romàntiques que s’escauen i acompanyen a la perfecció la trama del film. Un veritable encert que val molt la pena escoltar.