divendres, 29 d’abril de 2016

SERRALLONGA S'APAREIX A JACINT VERDAGUER L'ANY 1901
El títol d'aquesta entrada l'he adoptat d'una broma que va escriure Antón Busquets i Punset en un article publicat en la revista "Joventut" l'any 1901.

Aquell any un grup format per sis col·laboradors de la revista acompanyaren el poeta Jacint Verdaguer en una excursió de quatre dies pels cims del Montseny i les Guilleries.

Antón Busquets , el gran poeta de les Guilleries i redactor de la revista, va escriure la crònica de l'excursió que es va publicar en el número 83, aparegut el 12 de setembre. L'article es titulava "Joventut á Montseny i Guillerías".

Així presenta l'excursió l'autor, que de ben segur el va fer l'home més feliç del món en aquells quatre dies:

"Comenavem a tirar plans à fi de dur à felis terme la excursió per aquellas terras per mi tan estimadas  ... y a la primera ocasió  vaig engandayar l'itinerari , que resultà ben vistós y aprofitable, á fi de poder admirar una vegada més las bellesas superbas y corprenedoras d'aquell calp de terra catalana que pot competir ab els mellors paisatges y escabrositats que donan nom á paissos de fóra nostre terrer".

Els excursionistes arribaren de Barcelona per l'estació de tren de Sant Celoni, feren nit a Mosqueroles i van pujar per Sant Marçal i coll Pregon  fins la creu de Matagalls.

"Guanyarem el Matagalls, desde quina cimalla , coronada per la creu d'abet salvatge, espargirem la mirada per tota la terra catalana, allargantla fins á la germana Valencia, el gentil Rosselló y la joliua Mallorca".

Baixaren per Sant Miquel dels Barretons i el santurari de Sant Segimon, fins passar per l'ermita de l'Erola i el poble de Viladrau on feren nit.

L'endemà van fer camí cap a Vilanova de Sau , tot passant pel magestatic pont romànic de Malafogassa. A Vilanova feren un ball, van sopar i dormir.

L'endemà baixaren cap a Sant Romà de Sau i d'allí fins a Vic, on finalitzaren l'excursió després de passar per Savassona, Tavèrnoles i Folgaroles.

Va ser pels entorns del monestir de Casserres on van conèixer un traginer que, per l'alt cost del seu servei, li va semblar a Antón Busquets una reencarnació del bandoler Joan de Serrallonga:

"Voltejant l'aspriva montanya de Casserras, ahont hi hà l'antiquissim monastir de monjos clunicenses,  sortirem d'aquell reclós ahont ara vans ara esparavam que'ns eixis en Serrallonga ab llur quadrilla, Si no va sortir el llegendari personatge, no'ns faltá un altre Serrallonga que ja podem dirli' II, y aquest era'l célebre traginer Geroni, home ben aixerit y qu'ens plomá més del compte"1 comentari:

albert matalonga ventura ha dit...

Seria maco fer aquesta excursió algún dia Ricard !!