dimarts, 29 de març de 2016

SERRALLONGA A LA REVISTA SÀPIENS (2003)


La revista catalana de divulgació històrica "Sàpiens" va tractar la història i la llegenda del bandoler Serrallonga en el seu númerio 7, aparegut el maig de 2003.

Com és habitual en aquesta interessant revista, un article relativament curt i acompanyat de la força visual de les il·lustracions, sintetitza el tema i apropen el lector, de manera fàcil i planera, a la història del país i dels seus personatges, com en aquest cas el bandoler de de les Guilleries.

En aquesta ocasió l'article de quatre pàgines que reprodueixo sintetitza la història del bandoler i la seva llegenda i també inclou un apartat per a entrendre les claus del bandolerisme català i un mapa del país que il·lustra molt visualment sobre l'àmbit territorial en el que es va moure en Serrallonga, que completa aquest que va publicar-se en l'"Atles visual de la història de Catalunya".

El mapa de la revista "Sàpiens" inclou els paratges de retir d'en Serrallonga i la Joana Macissa a l'Alt Empordà, dels quals parlaré en el bloc més endavant.

L'autor de l'article és Jordi Calvet, amb l'assessorament de l'historiador Agustí Alcoberro, autor entre d'altres del llibre "Pirates, bandolers i bruixes a la Catalunya dels segles XVI i XVII".