dimecres, 14 de gener del 2015

EL SERRALLONGA HISTÒRIC A BARCELONA

 
 La Plaça del Rei de Barcelona, on van executar el bandoler, amb la
idealització que en vaig fer a la guia "El tresor d'en Serrallonga"
 Pintura que representa un reu portat carrer "Bòria avall" per a escarni públic.
El darrer recorregut que va fer en vida en Serrallonga, pels carrers de Barcelona i
per a escarni públic, abans de la seva execució.


La capital catalana està estretament lligada a la història del bandoler Serrallonga atès que fou aquí on va ser empresonat, torturat i executat.

La vigília de Tots Sants de l’any 1633 el bandoler fou traït i agafat per la justícia pels entorns de ca l’Agustí de Castanyet (Santa Coloma de Farners) i conduït a les presons del Palau Reial de Barcelona on seria sotmès a judici, tortura i posteriorment executat el 8 de gener de 1634.

El dia de l’execució en Serrallonga també fou passat “Boira avall”, o sigui el recorregut sobre un carretó que es feia als reus , per a escarni públic, abans de la seva execució. Joan Cortada, al seu llibre “Proceso instruido contra Juan Sala Serrallonga, lladre de pas” descriu en la pàgina 40 el recorregut que feia la comitiva pels carrers de Barcelona.

El passeig havia de servir d’escarni públic i durant el recorregut era flagellat pel botxí. El flagell consistia en picar l’esquena nua del reu amb una mena de pala de cuir. Tants cops com la sentència establia.

Avui en dia es pot recórrer perfectament aquests llocs “acostumbrados” que cita la sentència d’en Serrallonga. Aquest recorregut a peu el vam incloure en el darrer itinerari de la guia “El tresor d’en Serrallonga” que vam editar amb la meva filla Ànnia i fer-ho ens permet caminar pels carrers on el Serrallonga històric va fer el seu darrer recorregut en vida.

L’itinerari comença a la Plaça del Rei, un espai envoltat d’edificis nobles de l’Edat Mitjana i on destaca el Palau Reial. En aquest espai hi havia fins el darrer terç del segle XIX les presons. La comitiva que portava en Serrallonga va sortir d’aquesta plaça.

El recorregut segueix pel carrer de la Llibreteria (abans Baixada de la Presó) i pel carrer de la Bòria. L’expressió popular “passar Bòria avall” al·ludeix , precisament, al recorregut que feia la comitiva amb els condemnats en passar per aquest carrer.

Es continua pel carrer Corders i arribem a la Plaça Marcus, identificada per la capella romànica del mateix nom. És una de les més antigues de Barcelona, ja que es va edificar en el segle X i que va sufragar un poderós banquer de l’època anomenat Bernat Marcus.

La comitiva segueix pel carrer Montcada. A ambdós costats podem admirar diferents palaus renaixentistes i els seus característics patis interiors. En paral·lel a la façana marítima de Barcelona passem pels carrers Rera Palau, Consolat del Mar , Fusteria i carrer Ample. En aquesta zona trobem l’església de Santa Maria, la de la Mercè i el Fossar de les Moreres. A banda esquerra diferents edificis d’estil neoclàssic.

Seguim finalment pel Carrer Regomir que ens porta fins a la façana gòtica lateral de l’Ajuntament de Barcelona. Desemboquem a la Plaça de Sant Jaume, presidida pels edificis de l’Ajuntament i de la Generalitat. Des d’aquí es torna pel carrer de la Llibreteria (abans anomenat Baixada de la Presó) fins a la Plaça del Rei.

Punt final del recorregut i punt final en la vida del bandoler Joan de Serrallonga, doncs fou aquí on va ser finalment ajusticiat el 8 de gener de 1634.

Aquest itinerari ens permet conèixer la Barcelona lligada al Serrallonga verídic.