dilluns, 28 d’octubre del 2013

SERRALLONGA, VIDA I MITE DEL FAMÓS BANDOLER , JOAN REGLÀ (1961)

Mitjançant la Llibreria Costa de Vic (www.costavic.com) he aconseguit un llibre que fa anys que buscava i que per fi he trobat, es tracta de "Serrallonga, vide i mite del famós bandoler" de Joan Reglà i Joan Fuster, editat per Editorial Aedos de Barcelona l'any 1961.

Es tracta del llibre per excel·lència si parlem de revisar la història real del bandoler, com també el context històric de la Catalunya del segle XVII i els motius socials i econòmic que van empènyer el bandolerisme català del barroc. D'aquesta part s'encarrega l'historiador Joan Reglà (Bàscara,1917-Sant Cugat del Vallès,1973).

Reglà participa de la desmitificació del bandoler de les Guilleries que va començar amb Joan Cortada i va seguir amb els articles de mossèn Corbella, Lluís Vila i mossèn Antoni Pladevall i ressegueix , en la part del llibre que fa referència a Joan de Serrallonga, el procés sumarial que va salvar del foc i va transcriure Cortada.

La principal aportació de la part històrica que fa Reglà, a banda de les extenses pàgines dedicades al context històric i que explicarien el bandolerisme (crisi social, econòmica i política del segle XVII), és la recerca i identificació de nova documentació que l'historiador localitza a l'Arxiu de la Corona d'Aragó.

Aquesta documentació es troba referenciada al llarg de tot el llibre i ens permet conèixer la correspondència oficial emesa a l'entorn de l'actuació de les autoritats contra el bandolerisme de les Guilleries i el seu principal capitost, declarat principal "enemich de sa Majestat".

A banda de les citacions a documents guardats en l'Arxiu de la Corona d'Aragó, el llibre conté un apèndix amb transcripcions de documents sencers de l'època on hi trobem principalment cartes i ordres dels virreis catalans, en ocasions manaments a les autoritats locals per a que alcin sometents i persegueixin en Serrallonga, en altres comunicats a la Corona sobre la situació del bandolerisme al Principal o fins la comunicació del virrei de Catalunya, duc de Carona, informant a Felip IV de l'empresonament i l'execució de Joan Sala i Serrallonga.

Gràcies a aquest treball de localització i referència de tota aquesta documentació oficial que fa Joan Reglà, disposem d'una valuosa informació per a completar la història del bandoler, en aquesta ocasió des de la perspectiva de les autoritats que el perseguien.

Es tracta d'un llibre imprescindible per a conèixer la realitat del bandolerisme català del barroc i la història del seu darrer gran cap de quadrilla.