dimecres, 7 de desembre del 2011

EL POBLE DE SERRALLONGA (1)




Serrallonga (Serrallongue en francès)  és un petit poble d'uns 250 habitants que trobem en agafar una bonica carretera des de Sant Llorenç de Cerdans. Podem visitar-hi la seva església romànica del segle XI i el seu "conjurador", una capella als quatre vents que servia antigament per predicar contra les tempestes. També és el punt de sortida per a l'itinerari a peu que mena fins al castell roquer de Cabrenç.

La relació entre el poble i el bandoler de les Guilleries, a banda de la coincidència amb el nom , es troba en el mite iniciat a partir del drama "El catalán Serrallonga" escrit l'any 1636 per Antonio Coello, Francisco de Rojas i Luis Vélez de Guevara. 

Aquest drama és el primer document escrit que recull la imatgeria del bandoler (sols dos anys després de la seva mort!) i el podeu trobar en el següent enllaç: El catalán Serrallonga.

En aquest drama teatrealitzat (com reprendria el 1858 Víctor Balaguer en les seves obres de  teatre i novel·la ,que no eren més que  un plagi  de la trama i personatges d'aquesta primera) es descriu Serrallonga com un personatge de noble linatge, nyerro i en lluita contra els cadells. Per la seva banda Joana Macissa es transforma en la famosa Joana Torrelles. Aquesta és la génesi del mite del bandoler cavaller, d'orígens nobles i no pas humils, que tindria continuïtat fins que Joan Cortada va escriure la veritable història del bandoler.

Celestí Barallat i Falguera (mort a Barcelona l'any 1905) , advocat i escriptor , va escriure la ponència "Nyerros i Cadells" l'any 1891. Coetani amb Víctor Balaguer, va creure trobar els orígens nobles del bandoler de les Guilleries , precisament, en la baronia de Serrallonga, al Vallespir.