dimarts, 29 de març del 2011

MONTSEGUR I ELS CÀTARS DE L'ARIÈJA



Una segona etapa de la nostra visita a les terres d'Occitània va ser el castell de Montsegur, al departament de l'Arièja.

El castell de Montsegur s'alça de manera impressionant dalt d'un "pog" que sembla inexpugnable. Aquest lloc va ser un dels darrers reductes on es van defensar els seguidors de la religió càtara i els seus valedors occitans durant la croada que el rei francès va organitzar per anexionar-se el país d'Oc i amb la benedicció -no podria ser d'altra manera- del papat catòlic.

El castell fa aguantar un setge de deu mesos. Després de la rendició, l'any 1243, tots els càtars que no van abjurar de la seva religió van ser cremats en una gran foguera al peu del gran castell.

Les terres occitanes supuren records del catarisme, una branca de la religió cristiana que va ser declarada heretgia pel catolicisme oficial i perseguida fins a la seva exterminació. Arreu trobem records i notícies històriques d'aquells fets, molt ben difosos com atractiu de turisme històric avui en dia.

Al poble de Fanjeaux hi vam trobar un magnífic exemple de creu d'Oc esculpuda en pedra . Es tracta del símbol oficial d'Occitània , tot i que no es una creu càtara com se sol pensar, doncs aquests no reconeixien la creu com a símbol.

En aquest poble hi va fer estada Sant Domènec, un inquisidor espanyol que va crear l'orde dels Dominics i que va tenir una revelació: des del cim de Fanjeux va veure una gran flama que baixava del cel i s'extenia per la plana. Amb això ja tenien l'ordre divina de què fer amb els càtars, tots a la foguera (vaja, una solució a la que ja ens ha acostumat al llarg de l ahistòria l'església oficial).