dijous, 13 de juny del 2024

EL SERRALLONGA QUE VA ESCRIURE MOSSÈN GUDIOL

 







Serrallonga és un personatge de primer ordre en la cosmologia històrica i llegendària del nostre país.

Quan mort el 1634 ho fa amb una aureola llegendària com apunta la cançó “Les ninetes ploren...” i com s’encarrega d’impulsar l’obra de teatre “El catalan Serrallonga y bandos de Barcelona”

Esdevenia així el nostre  “bon bandoler” particular. El nostre Robin Hood, el nostre Dick Turpin...

I seria així durant els segles que van de la seva mort i fins que Joan Cortada descobreix el procés sumarial del bandoler i el diari El Principado publica l’extracte l’any 1868.

Aquell any s’inicia la controvèrsia entre els partidaris de la visió romàntica del bandoler que impulsà Víctor Balaguer i els historiadors.

Des d’aquella data es publiquen llibres, articles en la premsa i referències en llibres d’història.

El segle XX comença amb la visió historicista de Mn Ramon Corbella a la Veu del Montserrat, un gran treball que també ens permet conèixer algun text del desaparegut “Llibre de notes” de Mn. Antoni Serrallonga.

S’intercala, amb l’arribada de la literatura popular, un període menys historicista.

I arribem a l’any 1931 i a la publicació que avui ens interessa.

Queda clar que la  figura d’en Serrallonga sempre ha suscitat l’interès i la curiositat d’historiadors i de literats. I l’osonenc mossèn Josep Gudiol no havia de ser diferent.

No vull parlar de la seva extensa feina com a arqueòleg, conservador i creador de la museologia a Osona; sinó de la seva tasca com a excursionista i divulgador de la figura del nostre bandoler.

L’any 1896 era soci del Centre Excursionista de Catalunya i va voler emular el mateix a la seva comarca, així va ser fundador  del Centre Excursionista de Vic, entitat creada oficialment  l’any 1911 i que va presidir fins la seva mort.

Gudiol practicava i impulsava l’excursionisme científic i renegava “de l’excursionisme esportiu i de l’alpinisme inútil” (sic). La seu del Centre era en l’edifici del Temple Romà de Vic. L’antic palau dels Montcada, el mateix edifici on segles enrere havia estat empresonada la Margarida Tallades i a on havien jutjat i penjat a Segimon Sala, germà del bandoler, l’any 1624.

I va ser en aquest espai on l’any 1931 va tenir lloc una activitat relacionada amb el bandoler Serrallonga.

Els diumenges 18 i 25 de gener de 1931 es llegeixen les dues parts de la conferència  escrita per Mn Gudiol.  Ell estava afectat per la malaltia del Parkinson i quasi no podia ja escriure.

La primera conferència, del 18 de gener, la va llegir Mn. Eduard Junyent i portava per títol “Qui era en Serrallonga”.

La segona conferència, del 25 de gener, la va llegir Mn. Lluís Romeu, i portava per títol “En Serrallonga en la literatura popular”.

D’aquesta segona he trobat una petita crònica en el periòdic “El dia Gráfico”.

De tot el conjunt de la bibliografia escrita sobre en Serrallonga em faltava conèixer el que va escriure Mn Gudiol. Per això em vaig posar en contacte amb la Unió Excursionista de Vic (entitat que va seguir al Centre Excursionista), però no es conserven els texts.

M’interessava poder accedir-hi per a poder completar la bibliografia, però també per a conèixer quina opinió podia tenir l’autor sobre el nostre bandoler.

Vam tenir la sort que una part de les dues conferències fos publicada en el diari “La Gazeta de Vich”, en el número 3838, aparegut el 10 de febrer de 1931. Gràcies a les indicacions de Lluís Santanach, vicepresident de la Unió Excursionista de Vic, vaig poder saber que la Biblioteca i Arxiu Episcopals de Vic guardaven exemplars del diari i vaig poder anar a consultar i obtenir-ne còpies.

Així, podem tenir accés al que va escriure Mn. Gudiol sobre la biografia d’en Serrallonga. Almenys una part extractada d’un text original i resumida com article