dijous, 3 de desembre del 2020

SOTA L’AIGUA DE L’ESTANY D’ULLASTRET

 






No, aquesta caminada no és submarina, he,he.

El títol l’hi he posat perquè el recorregut el fem pel que antigament era el fons de l’estany d’Ullastret, dessecat entre els segles XVIII i XIX, i ens permet tenir una perspectiva de l’amplitud que devia tenir i traslladar la imaginació a aquells temps pretèrits i pensar com devia ser el paisatge que van viure els indiketes que residien en la ciutat sobre la illa d’en Reixac.

És un recorregut ben pla (107 metres de desnivell) però amb vistes panoràmiques sobre l’antic estany a Llabià. Això i els seus poc més de deu quilòmetres el converteixen en una caminada fàcil i entretinguda pels bonics conreus del Baix Empordà.

Nosaltres l’hem iniciat a Serra de Daró, petit poble que ofereix més del que simplement passant per al carretera creus, i hem “pujat” fins el pintoresc nucli de Llabià. En aquest punt s’obté la millor panoràmica del que era la superfície de l’estany d’Ullastret.

A partir d’aquí caminem per un tram de l’antic fons de l’estany, dessecat i convertit ara en una immensa plana de conreu.

El camí ens porta fins a les ruïnes de l’antiga Ullastret, principal vestigi de les ciutats ibèriques del nostre país, que val molt la pena visitar aprofitant aquesta caminada. L’actual poble d’Ullastret també mereix ser visitat per la seva  meritòria traça medieval.

El recorregut ens retornarà al punt d’inici per entretinguts camins rurals, sota l’ombra de d’oliveres i pinedes centenàries.

Es tracta d’una de les caminades més recomanables per la plana del Baix Empordà, tan pel seu paisatge com per tota la lliçó d’història que ofereix.