dijous, 26 de desembre del 2019

EL MAS SURROCA DE TAVERTET



Sota el cingle de l’Avenc hi trobem el mas Surroca, avui abandonat i en estat de degradació. Aquest mas  està també estretament relacionat amb la història i la llegenda del bandolerisme i ben possiblement amb el llinatge mateix d’en Serrallonga.

L’hereu del mas, Gaspar Surroca, havia format part de la quadrilla d’en Serrallonga i en el procés sumarial podem llegir que participà en el robatori del mas Vilaplana de Sant Esteve de Llemena.

La fi de Gaspar Surroca va ser també violenta, doncs el 22 de maig de 1625 fou enterrat atès que “morí súbitament sens confessió ni ningún sagrament perquè li tiraran tres scopatades de padranal”.

La vinculació dels Surroca amb el llinatge d’en Serrallonga vindria pel fet que Baltasar Serrallonga, el fill petit de Joan Sala i Margarida Serrallonga, continuador de la família després de la mort de l’hereu mossèn Antoni Serrallonga, contragué matrimoni amb Susanna Surroca de Tavertet, possiblement una de les filles d’aquest mas. Mossèn Ramon Corbella ens en dona testimoni en el seu treball “Notícies d’en Serrallonga” publicat a començaments del segle XX a partir, entre d’altres, del buidatge de llibres parroquials.

Segons les declaracions de Maria Àngela Quer, companya durant un temps de Joan Sala, el Tendre, germanastre d’en Serrallonga  i també bandoler, en el mas Surroca també hi vivia Joan Tallades, que també formava part de al quadrilla amb un pedrenyal “prestat” per Segimon Sala: “y lo dit Segimon Sala me digué que en Juan Tallades, que està a Solrroca de Tavertet, li tenie un pedrenyal de tres palms, perquè jo li diguí com anava ab un pedrenyal y les hores me digué axó del pedrenyal de dit Juan Tallades”.

Els Surroca de Tavertet també van entrar en la llegenda del bandoler Serrallonga mitjançant el popular Ball d’en Serrallonga. Almenys en una de les versions escrites l’any 1760 apareix el personatge de “l’hereu Sulroca de Tavertet”.