divendres, 26 d’octubre del 2018

RUPIT: EN LA GÈNESI DEL BANDOLER


La situació geogràfica del terme de Rupit – Sant Joan de Fàbregues i Pruït- , just en la ratlla fronterera que separa el Collsacabra i les Guilleries; ja presagia una relació entre el lloc i els bandolers d’en Serrallonga.

En el procés sumarial trobem diversos episodis i personatges que els relacionen. Rupit, a més, està present en la gènesi del Joan Serrallonga bandoler.

I ho està per via d’un bandoler del lloc, en Miquel Pendís, conegut com en “Ganyada de Rupit”.

En Ganyada de Rupit era bandoler i amic d'en Serrallonga. Va néixer a Rupit a finals del segle XVI, el seu nom verdader era Miquel Pendís encara que ara és més conegut pel sobrenom d'en Ganyada de Rupit.

En Miquel Pendís era un lladregot que operava per aquestes terres de Collsacabra i les Guilleries, robant a cases particulars o assaltant negociants i pagesos que solien passar per camins rals, sobretot en dies de mercat i fires. No se sap si tenia quadrilla pròpia o treballava per ell mateix.

D’ell no tenim altres notícies que les que apareixen en el procés sumarial d’en Serrallonga. Però aquestes poques tenen  molta importància, atès que  en Ganyada de Rupit seria una persona determinant per a que el pagès de Querós, Joan de Serrallonga, es passés a la vida mala.

Així ho explica el mateix Serrallonga a l’inici de les seves declaracions en el procés sumarial:

“Y lo principi de posarme jo en al fou perquè un dia quem recorda molt be eram en lo mes de mars del any 1622 estant jo en ma casa llaurant devant della arriba ahont jo era Miquel Pandis alias Ganyada de Rupit ja mort ym digue que ell havie robades unes capes de que eran dos de pastor y les tenia amagades en una mata de boxos prop de Collsameda y que si jo volie dites capes les anas a cercar y al cap de set o vuyt dies tingui noticia de que en la plana de Vich havien mort a dit Miquel Ganyada y jo vist que era mort ani a cercar dites dos capes y enfonsi una bota de ma casa y les amagui en dita bota y la torni a tapar”

En Serrallonga havia explicat que tenia amagades les capes, junt amb un matxo robat pels seus germans Pere i Joan a can Puigxuriguer de Centelles, a  Miquel Berfull i a aquest li faltà temps per a denunciar-ho a les autoritats. A partir d’aquí, en l’intent de prendre en Serrallonga, aquest matà d’un tret el delator i es passà definitivament a la vida de lladre.

Per tant, en Miquel Pendís, àlies en Ganyada de Rupit, hauria estat una persona determinat per a que en Joan Sala passés de ser un simple  pagès de Queròs a un bandoler.