dimarts, 14 de març del 2017

LA BALMA TEIXIDOR: LA VIDA SOTA LES PEDRES








Fa unes setmanes vam fer una interessant excursió pels entorns de Llaers (Ripollès) a  la recerca d'un testimoni físic de la vida antiga: les balmes de Llaers.

Aquest agregat de Ripoll, situat en un paratge natural de gran bellesa, conté disperses pel seu entorn diferents balmes de diferents dimensions: les balmes de Teixidor, Baumassa, Fleus,   Fumada, Baumeta i Xuriguera. La de Teixidor és una de les més espectaculars del país, amb més de vuitanta metres de llargada i quinze de profunditat, per tant ben apta per encabir-hi dins seu una masia i diferents estabulacions per al bestiar; tota sota la protecció natural d'un sòlid sostre de pedra.

Encara avui trobem vestigis de balmes que van ser utilitzades fins fa relativament ben poc, en concret fins a mitjans del segle XX.

Les balmes (o baumes) han estat des dels principis del temps refugis naturals dels habitants del territori i per això visitar-les avui en dia és desplaçar-es en el temps, fent un viatge reculat per a conèixer com devia ser la vida en aquests espais tan singulars.

La balma Teixidor de Llaers permet fer el viatge al passat gràcies al fet que l'any 1948 un grup d'excursionistes de Torelló van visitar-la i van fer aquest article que es podeu llegir en el Butlletí de la Secció de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya, publicat l'any 1950.

Ramon Vinyeta, excursionista i fotògraf de Torelló, va fer-ne un impagable reportatge fotogràfic, que ens permet veure com eren les construccions de la balma i també la darrera família d'estadants, que en van marxar l'any 1952.

Gràcies a aquell treball de documentació , podem arribar a comparar el lloc en el temps i també llegir com era el dia a dia en  la vida en aquell habitatge troglodític. Una vida pagesa que no devia ser fàcil.

El valor documental de l'article i de les fotografies és altíssim i molt recomanable de llegir; com també ho és fer la visita a la balma i assolir així una visió completa de com devia ser al vida sota les aquelles espectaculars pedres.

Si voleu conèixer les balmes del nostre país us recomano el bloc "Catalunya Subterrània" que trobareu en aquest enllaç.