dimecres, 8 de febrer del 2017

POMPEIA







En una escapada a Nàpols no pot faltar la visita obligada al recinte arqueològic  de la ciutat romana de Pompeia.


L’erupció del Vesubi la va enterrar fa dos mil anys i aquella tragèdia va permetre preservar per a la posterioritat una ciutat romana pràcticament intacta.


Encara que no agradi la història i l’arqueologia quan hom posa els peus als carrers de Pompeia sent el pes de la història. Visitant una d’aquelles mansions hom es pot perfectament imaginar el moment en que els ciutadans romans sortien d’elles fins el carrer i veien esglaiats com el cràter del  Vesubi, omnipresent en el paisatge, escopia foc i fum.


La ciutat romana va quedar perfectament conservada i ara es pot passejar per carrers empedrats, entrar en les diverses termes, practicar l’aglomeració  -avui de turistes- al fòrum , entrar a les mansions de rics comerciants o en les cases dels ciutadans més modestos, reconèixer el forn o la taberna o sentir-te actor en els teatres o gladiador en l’arena de l’amfiteatre.


No cal dir que el lloc on sentir millor la tragèdia de la fi de Pompeia és davant els motlles de la gent que va morir el dia de l’erupció . Ens parlen silenciosament dels darrers tràgics moments de les seves vides.

Un recinte que cal visitar amb temps, doncs la seva extensió és d’una ciutat antiga de deu mil habitants. I cal complementar-la amb una visita al museu arqueològic de Nàpols, on es guarden els originals de veritables tresors trobats a Pompeia: increïbles mosaics, pintures al fresc i escultures romanes i gregues