Un personatge de la popularitat d’en Serrallonga havia de tenir necessàriament la seva pel·lícula. I n’ha tingut tres.
La primera l’any 1910, en els inicis del cinema català. Es tracta del “Don Juan de Serrallonga” dirigida per Ricard Baños y Albert Marro. Dos dels pioners del nostre cinema que en aquell llunyà principi de segle van oferir un film de cinema mut de molta qualitat.
El segon film va ser el “Don Juan de Serrallonga” dirigit l’any 1948 per Ricardo Gascon i interpretat pel famós actor italià Amedeo Nazzari. Veritable film d’aventures de capa i espasa, adaptant també la trama escrita per Víctor Balaguer. Una superproducció del cinema de postguerra, que es va rodar en els estudis Trilla-Pecsa Films que estaven situats en el palau de la Metal·lúrgia de Montjuïc i també en escenaris de les Guilleries.
I el tercer film, que va suposar actualitzar la popularitat del bandoler ja entrat el segle XXI, va ser “Serrallonga, la llegenda del bandoler” produïda per TV3 l’any 2008. Un projecte personal del director Esteve Rovira. Un film ambiciós que concilia història i llegenda del bandoler. També es va rodar en espais naturals del Collsacabra.
Un dels llocs on es va estrenar el film va ser el Cine Estrella del barri de Gràcia. L’edifici encara existeix. S’hi van projectar els quatre rotlles que formaven el total del film. Aquella va ser una de les sales de cinema més efímeres, doncs només va fer aquella sessió d’estrena.
Totes tres pel·lícules donen protagonisme a la ciutat de Barcelona. El motiu? Van utilitzar al ciutat com a set de rodatge. I curiosament, els espais triats són coincidents i enllacen les tres pel·lícules.
Acompanyeu-me a fer una mica de “turisme cinematogràfic.
Baños i Marro van optar pel carrer de la Pietat, darrera l’absis de la catedral. Espai que es reconeix per una foto d’una escena on hi apareix una característica finestra.
Doncs a pocs metres, al cap de quasi cent anys Esteve Rovira hi emplaçava els bandolers a cavall.
L’any 1948 Ricardo Gascón va emplaçar a la plaça del Rei el patíbul on ajusticiaven el Serrallonga interpretat per Nazzari, en l’escena apareixen els escales, finestrals i la porta de la capella de Santa Àgata.
Seixanta anys més tard Esteve Rovira esquarterava el pobre Isak Ferriz sobre la pedra de la mateixa plaça del Rei.
Tots tres directors van utilitzar els mateixos sets de rodatge al barri gòtic de Barcelona.
Ja veieu, en pocs metres podem visitar escenaris de pel·lícula. Serrallonga és una bona excusa per buscar aquests bonics racons de la ciutat. Si fóssim Los Angeles estaríem fent pelegrinatges cinèfils gràcies al bandoler.