dilluns, 24 de gener de 2011

EL PUIG DE LA FORÇA


A sobre de la vall de Sau s'aixeca el Puig de la Força. És un altiu penyal al lloc on la cinglera és més espectacular. Sobre aquest penyal encara hi ha restes del que era el castell de Cornil.

Per arribar-hi, des de Tavertet, s'ha de caminar unes dues hores per l'anomenat Pla del Castell.

Sota del Puig de la Força hi ha una columna natural de pedra que s'anomena popularment "El dit d'en Serrallonga" arrel d'una llegenda de la que aquest és protagonista:

"Una vegada en Serrallonga estava reunit amb els seus homes a la balma prop del castell de Cornil. Començà una discussió entre ell i un dels seus lloctinents més joves. No es posaven d'acord amb el repartiment del botí.

La discussió va anant pujant de to i el jove lloctinent, al final, va desafiar en Serrallonga. Aquest s'aixecà de cop i traient-se la daga va respondre la provocació.

La destresa que tenia amb les armes va fer que ràpidament guanyés el combat. Amb un sol cop de daga li va tallar un dit al jove provocador.

Mentre el lloctinent es revolcava de mal, en Serrallonga va agafar el dit sangonós i d'una revoltada el tirà cingles avall.

Des de llavors que el vistós monòlit de pedra que hi ha sota el Puig de la Força se'n diu el Dit d'en Serrallonga".

1 comentari:

Astu ha dit...

Vaja... aquest és un bon exemple d'un element del paisatje que ha estat utilitzat per a fer-hi memòria entre la població de la zona...de que és perillós revoltar-se contra l'autoritat repressora, en associar-li una llegenda moralitzant que pot fer reflexionar als revoltos potencials