diumenge, 2 de gener de 2011

SANT AMANÇAvui hem fet una curta caminada fins a l'ermita de Sant Amanç, situada a mig camí d'Anglès i Sant Martí Sapresa. Es troba senyalitzada a peu de la carretera que va de Santa Coloma a Anglès i per arribar-hi es tarda a peu poc més d'un quart d'hora.

Aquest era un lloc on hi solia actuar la quadrilla d'en Serrallonga.

Prop d'aquesta ermita hi passava en el segle XVII el camí ral : "tambe ses trobat dit Rafel Melianta quant isquerem a robar en lo cami real dit les Marrades qui va de Santa Coloma de Farnes a la vila de Angles si be no robarem a ningu perque no passa ningu perque plogue tot lo dia".

Sant Amanç és una capella d'origen romànic esmentada a partir de l'any 1.019. Es tractava de l'església parroquial d'un poble ara agregat a Anglès. El culte va decaure-hi a partir del segle XV. L'edifici es trobava en molt mal estat però ara, sortosament, està essent objecte d'una acurada restauració per part d'un grup de gent voluntària.

També prop de l'ermita hi ha Can Planella, el mas on vivia un cosí germà d'en Serrallonga, en Jeroni Planella. Aquesta casa té força protagonisme en la història del nostre bandoler, com aniré explicant.