divendres, 7 de gener de 2011

SERRALLONGA A CABRERA
Fa un parell de mesos vam fer una sortida fins al Santuari de Cabrera . Es tracta d'una fantàstica excursió a un lloc encimbellat dalt d'un dels cingles del Collsacabra a Osona. S'hi accedeix per la carretera de Vic a Olot i es deixa el cotxe prop de Cantonigrós.

El Santuari a 1299 m. presideix el pla del propi nom. Un lloc idíl.lic, dels més encantadors de la comarca d'Osona, i on es respira una gran tranquil·litat, ja que només s’hi pot arribar caminant. Sobre el penyal hi ha el santuari i una hostatgeria.

Aquests entorns van ser freqüentats pel bandoler Serrallonga.

A les acaballes de la seva carrera de bandoler, trobem un episodi que ens relata el seu pas per aquest lloc.

El batlle de Cabrera va detenir un tal Salvador Casasubirana, àlies lo Manxol, doncs l'havien vist caminar per aquests verals acompanyant un home armat i una dona. Així ho relata el detingut:

"Y nos ne anarem cami dret a la casa de la Faya ço es entre dita casa de la Faya y Nostra Senyora de Cabrera y alli en una malesa nos aturarem a menjar y menjarem pa de tres pans y mix que dit home aportave y carn rustida de dues cuxas de bestia de llana y dit home va anar a sercar aygua en un torrentot quei ha alli ab una carabassa y mentres se detingue anar a sercar l aygua jo demani a la dona que hera romasa ab mi qui hera aquell home y dita dona me digue que hera en Serrallonga".

La visita a Cabrera es pot completar amb una excursió curta fins a la Foradada de Cantonigrós. Un bell paratge format per un circ que l'erosio i l'aigua han excavat a la roca.

Per a fer la sortida a Cabrera una web útil és : Fer muntanya.blogspot.com.