divendres, 21 de gener de 2011

LA BALMA DE LES PIQUES


Els entorns de Tavertet són plens de balmes. L'erosió i la diferent consistència dels materials geològics han produït unes cavitats sota els penyals que han estat utilitzades des de temps immemorials per la gent de la contrada: per a construir-hi habitatges troglodítics, per a guardar bestiar ... i també han estat refugi de bandolers.

La Balma de les Piques és una de les més grans del Collsacabra, es tracta d'una cavitat d'uns 50 metres de llarg i uns quatre metres d'alçada en la part més alta. Va ser habitada per pastors i el seu nom prové d'unes piques d'aigua fetes en pedra que s'hi guarden.


En el segle XVII les balmes eren refugi de bandolers i un dels llocs on amagaven també els segrestats.

La llegenda diu que la Balma de les Piques va ser un lloc on en Serrallonga i la Joana Macissa van viure episodis del seu idil·li, entre rotaboris i episodis de fugida.

En Serrallonga confessa en el procès sumarial que un dels seus fautors era en Pere Arau de Tavertet i que aquest els portava menjar i beure al bosc, especialment quan tenien un segrestat pel qual demanaven rescat (composar):


"Y en lo bosch nos me ha aportat moltes vegades y particularment en occasions que nosaltres teníem o portavem presos per a composar fent cap per aquelles parts de Tavertet".

Per a conèixer més sobre la Balma de les Piques i el seu entorn:
- Natura i aventura