dilluns, 1 de setembre de 2014

EL BORN, A PEU DE CARRER DE 1714
Aquest cap de setmana hem retornat a Barcelona, aquesta ciutat que mai t'acabes, i entre les propostes que ofereix hem retornat al Born Centre Cultural.

Ho hem fet per apuntar-nos a una de les visites guiades que s'organitzen a l'interior del recinte, les quals hem permeto recomanar-vos.

Hem caminat a peu de carrer, trepitjant el sòl que els barcelonins de 1714 van trepitjar.

La proposta de visites està encarada a permetre el coneixement de la història més humana d'aquestes restes de la ciutat de 1714 que, amb molt bon criteri, les administracions van preservar amb la creació i museïtzació del recinte.

Les explicacions dels guies responsables van dirigides, més que a l'èpica del setge de la Guerra de Successió, a permetre la interpretació de la vida quotidiana, comercial i social, de la ciutat a principis del segle XVIII. Això transporta fàcilment el visitant fins la història de les famílies que hi vivien, les activitats del comerç o de lleure que s'hi realitzaven, fins la tragèdia de la pèrdua de la guerra i el càstig que se'ls imposà d'enderrocar les seves cases i marxar-ne, tot per a que els Borbons aixequessin la fortalesa de la Ciutadella, per a mantenir subjugada la ciutat.

És una activitat que recomano vivament, per a entendre de la millor manera la vessant més humana d'aquell conflicte i , com vaig dir en una ocasió, poder escoltar encara millor el que ens diuen aquelles pedres. 

Els actes de record del tricentenari també tenen al Born una expressió en l'exposició "Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714". Aquesta exposició, situada en una de les sales del recinte, ens permet visualitzar de manera fàcil i amb un interessant toc èpic els darrers dies del setge de la ciutat, abans de la seva caiguda.

Per a més informació podeu accedir a aquest enllaç.
1 comentari:

Quim Bou ha dit...

Fa temps que vull anar-hi a visitar-lo però... fa mandra baixar a Bcn (sóc un cas, ho sé!). I a la diada baixo a Bcn, però no sé perquè, crec que estarà a rebentar de gent... :)

Tothom me n'ha parlat molt bé. Tinc ganes d'anar-hi!