divendres, 30 de maig de 2014

SERRALLONGA EN LA LITERATURA POPULAR (4): LA NOVELA AZUL , 1937


Editorial Juventud va ser una editorial fundada l’any 1923 a Barcelona per José Zendrera. Va ser especialment activa els anys trenta del passat segle . L’empresa es va dedicar tan a l’edició en català com en castellà i va tenir especial importància en la renovació del concepte de novel·la popular i el seu èxit abans de la Guerra Civil.

Un dels aspectes renovadors de l’editorial va ser la incorporació d’il·lustradors catalans de renom per a incloure dibuixos exclusius en les pàgines de les novel·les que editaven, entre els quals Junceda o Josep Vinyals.

Aquesta editorial proposava una col·lecció quinzenal de novel·la popular, amb traduccions d’autors forans- alguns prou coneguts com Walter Scott, Robert Louis Stevenson o Edgar Rice Burroughs- i autors hispans de novel·la popular . També publicava en la mateixa col·lecció números extraordinaris a 1,50 pessetes.

L’any 1937, dins aquesta col·lecció de números extraordinaris, va publicar una reedició completa de la novel·la de Víctor Balaguer “Don Juan de Serrallonga”, repartida en quatre volums i il·lustrada per Josep Vinyals. L'obra contenia les dues novel·les de Balaguer, incloent "La bandera de la muerte".

Per a conèixer més sobre l’editorial i la col·lecció La Novela Azul podeu accedir , en els següents enllaços, a l’interessant bloc “Acotaciones de un lector de folletines”, dedicat a la novel·la popular editada a l’estat espanyol: enllaç 1 i enllaç 2.

Cap comentari: