dilluns, 26 de maig del 2014

SERRALLONGA EN LA LITERATURA POPULAR (3) : P. DE AZAR Y AZPE, 1930



A principis dels anys 30 del segle XX trobem una nova edició de novel·la popular amb el títol de “Don Juan de Serrallonga”.

La publicació va a càrrec de Ramón Sopena , la mateixa editorial que anys més tard publicaria reconeguts diccionaris i enciclopèdies i que en els seus inicis  havia estat una petita impremta.

L’editorial va diversificar la seva producció i  en els anys trenta publicava la col·lecció “Novelas históricas y populares”, dins la qual va produir el títol “Don Juan de Serrallonga”.

L’autor del llibre era Pedro de Azar y Azpe, en realitat un pseudònim-anagrama de Pedro Pedraza y Páez (Anteguera, Màlaga, 1877-?). Aquest va ser un prolífic escriptor iniciat en obres d’història eclesiàstica i que es va acabar decantant per la literatura de tipus popular i de ficció, sense abandonar mai la perspectiva històrica. Dins les seves novel·les històriques trobem títols dedicats a Numància, Carlemany, Neró, Hernán Cortés i, com es pot veure, al nostre bandoler Serrallonga.

La trama que desgrana l’autor manté els conflictes entre els nyerros d’en Serrallonga i els cadells personificats en la família Torrelles, però hi inclou episodis recollits d’altres relats  i romanços populars escrits en el segle XIX sobre el bandoler.  Bàsicament,  el que fa l’autor, és novel·lar –ampliant-lo- l’argument del fulletó  “Historia de la vida y hechos de D. Juan de Serrallonga”, d’autor anònim i editat l’any 1865.

La novel·la finalitza amb una referència que m’ha semblat interessant sobre la popularitat del bandoler que es mantenia viva a principis de segle:

“El recuerdo de este hombre vive todavia en el alma del país de la antigua Ausonia.

En toda la comarca de Vich el nombre del célebre bandido es extraordinariamente popular.

Próxima á las Guillerias, se enseña todavia al viajero una casa de labranza, que es fama perteneció á la familia del esposo de doña Juana de Torrellas, por cuyo motivo se la denomina Casa de Serrallonga.

Además, en las fiestas populares, sean de caràcter religioso ó profano, en Vich y en todos los pueblos de su comarca, se da un característico número, que es obligado en todas ellas, llamado el Baile de Serrallonga”.