dimecres, 7 de maig de 2014

MURA I LA SENDA DELS BANDOLERS
La carretera per la Serra de l'Obac ens porta fins l'encantador petit poble de Mura.

Mura conserva, envoltat d'un entorn natural privilegiat, tot l'aroma de vila medieval, amb les seves cases i carrers costeruts de pedra que cauen en cascada fins la part baixa, on hi ha l'església. Un lloc on és imprescindible passejar amb la mirada posada en tots els detalls: l'església romànica amb un timpà i un absis esculpits, les cases amb els seus porxos de pedra a la planta baixa, el molí, les vistes panoràmiques des de la part alta...

Els bandolers també hi feren l'agost en aquest petit poble.

El mateix Perot Rocaguinarda assaltà el 1609 la masia de Can Boada o es feu donar sopar a la masia del Soler.

Un dels episodis més sonats i que ens il·lustra com de salvatge devia ser la Catalunya d'aquells temps,  tingué lloc el 25 de desembre de 1629. Així ho descriu Antoni Ferrando Puig en el seu llibre "Les sendes dels bandolers".

"Aquell dia hi havia ballades a la plaça de Mura i passat el migdia hi arribaren cinc bandolers, armats amb pedrenyals. Eren els homes de Maties Mata, l'hereu del mas de la Mata. El grup avançà fins arribar a on es trobaven Antoni Oliveres, pagès de Mura i Fruitós Oller, de Talamanca. Sense dir un  sol mot , Maties Mata pujà dalt d'un pedrís de la plaça, i, empunyant un pedrenyal, apuntà Antoni Oliveres, que de seguida prengué l'arma que portava i l'encarà contra en Mata. En uns instants, la brega que s'havia format va fer emmudir mitja plaça. La situació esdevingué molt tensa, i n'Oliveres, en veure que eren cinc contra dos, començà a recular lentament amb l'arma a la mà i sense donar l'esquena als Mata. Tombant-se lentament es posà a caminar carrer avall. En aquest punt, Francesc Mata, li disparà un tret per l'esquena. Abatut pel fort impacte, l'home caigué estès al mig del carrer. Fruitós Oller va entrar a refugiar-se dins d'un portal, però un dels homes d'en Mata  disparà furiosament una pedrenyalada contra el portal. Les bales de plom travessaren com si res la porta fent saltar estelles de fusta. A l'interior, un crit de dolor anuncià que hom havia estat tocat. Set mesos després es va instruir a Manresa el procés contra Francesc Mata per l'assassinat d'Antoni Oliveres".

Hi ha moltes més històries verídiques sobre l'acció dels bandolers a Mura i als entorns de la Serra de l'Obac, la millor manera per conèixer-les és el magnífic llibre "Les sendes dels bandolers" d'Antoni Ferrando Puig, consultable en part en aquest enllaç.

Els episodis bandolers relatius a Mura i el seu entorn també han  estat recollits en aquest bloc. 

Deixant enrere el poble de Mura, la carretera ens aproxima fins el poble de Talamanca. El seu entorn ens parla d'un dels escenaris de la Guerra de Successió, quan tingué lloc la batalla de Talamanca, la darrera victòria dels catalans contra les tropes borbòniques abans de la caiguda de Barcelona el 1714.

En aquest municipi podem recórrer els seus cuidats carrers de pedra i visitar el castell del Marquès.