dilluns, 5 de maig de 2014

PARADISOS PROPERS : LA SERRA DE L'OBAC I L'HOSTAL DE LA BARATA

L'Hostal de la Barata.

 
La gran mola de Sant Llorenç, vigia de tota la Serra de l'Obac.

La setmana passada vam resseguir un dels paratges privilegiats del nostre país: la carretera que entre Matadepera i Navarcles ressegueix part del traçat de l'antic camí ral de Barcelona a Manresa i creua el parc natural de Sant Llorenç del Munt de la Serra de l'Obac.
Aquest petit país nostre ens ofereix llocs privilegiats com aquest, on el paisatge singular es dóna la mà amb la història, en aquest cas la història dels nostres bandolers.

El paisatge és un tapís dels verds que ofereixen els boscos mediterranis sobre grans blocs de pedra formada per gruixuts estrats de conglomerat. Aquests, emergits fa milions d'anys de sota les aigües, han originat relleus altius i feréstecs que van del massís de Montserrat fins l'extensa àrea de la serra de l'Obac. Parets imposants per on s'enfilen canals agosarades, relleixos i cims de roca on la terra es compta només per engrunes, pedregats inestables i monòlits de roca nua que condicionen certament la vida i esculpeixen alhora un paisatge grandiós.

Aquests canals van cloure dins seu, des de l'antigor, l'antic camí ral de Barcelona a Manresa i van aixoplugar molts de bandolers sota les seves balmes, els quals sovintejaven per aquests indrets atrets per la mercaderia que cada dia hi passava.

Fins el lloc s'hi va arribar fins i tot , l'any 1625 ,en Joan de Serrallonga, com podeu llegir en aquesta entrada del bloc.

El procés sumarial del bandoler certifica el seu pas per l'antic camí ral, fent nit davant mateix de l'hostal de la Barata:

 "Partint de dita vila de Caldes arribarem en un bosch quey ha devant lo hostal dit de la Barata y alli passarem la nit y lo endema demati nos posarem a pas en dit cami real qui va desta ciutat a la de Manresa junt a una bassa quey ha sobre lo hostal de Argelaguet y alli robaren als passatgers y traginers los dines robes y demes quens aparegue".
L'hostal de la Barata era aleshores un dels principals llocs d'allotjament del camí, avui encara trobem aquest notable edifici just al costat de la carretera que creua la Serra de l'Obac.

En aquells segles l'hostal va viure múltiples episodis amb els bandolers del Barroc.

Els historiadors ens expliquen, per exemple, que el 18 d'octubre de 1615 la família Barata, quan tornava de missa pel camí ral, fou segrestada per al banda de Jeroni Ramona d'Avinyó. Els bandolers s'emportaren presos l'hereu i el seu germà, pels quals exigiren un elevat rescat a l'hostaler de la Barata.

Les llegendes populars expliquen, al contrari, que l'hostaler de la Barata col·laborava amb els bandolers, utilitzant un sistema de senyals per advertir-los que disposava d'hostes amb prou recursos per a ser robats. Penjant llençols a les finestres de l'hostal advertia els lladres d'un possible botí.

En aquest enllaç podeu trobar millors referències a la rica història de l'hostal.

A partir de l'hostal la sinuosa i bonica carretera ens permet entrar dins el perfecte paisatge de pedra i verd. Un regal per al viatger d'avui, qui ja no ha d'anar en compte de trobar-se bandolers darrere els revolts, sinó de no topar amb la multitud de ciclistes i motoristes que van amunt i avall, alguns amb poca precaució.