dissabte, 7 de desembre de 2013

PERPINYÀ : LLIBRERIA CATALANA I NADAL

Ahir vam ser a Perpinyà.

La raó era per deixar més còmics de Serrallonga Els Angelets de la Terra  a la Llibreria Catalana,  el meu punt de distribució a la Catalunya Nord.

La Llibreria Catalana és un punt de referència a Perpinyà. Des de la seva creació es va especialitzar en la feixuga tasca de vendre i promoure llibres en català a la Catalunya Nord, com també presentacions de noves edicions o programar actes de divulgació de la literatura o la cultura catalanes.

L'any 2011 va estar a punt de tancar, però sortosament la Joana Serra, l'actual responsable, va rejovenir i va continuar endavant amb el negoci.

És realment de mèrit que hagi pogut continuar-lo i que ho faci amb la il·lusió que encara manté per aguantar i mantenir viu un punt de de referència com aquesta llibreria, vital per al manteniment de la cultura catalana més enllà dels Pirineus.

Vam aprofitar el dia per a visitar de nou la ciutat, embolcallada ara de les decoracions i l'ambient de Nadal que ja s'hi respira. Per aquestes dates solem fer cada any aquesta escapada, us la recomano per a redescobrir d'una manera diferent la capital del Rosselló i els seus barris. Les llums i les parades la vesteixen de festa.

La visita cultural del dia la vam dedicar a la Casa Xanxo , en la qual proposen l'exposició temporal "Perpinyà Romàntica: modes i joies sota la Restauració i la Monarquia de Juliol". Interessant per a conèixer i documentar-se sobre vestuari popular i senyorial del primer terç del segle XVIII.

Vinculat amb l'argument del meu darrer còmic i la història de la Revolta dels Angelets de la Terra, no em vaig poder estar de fotografiar un gravat antic en el quel hi apareix un contrabandista catala. Un ofici actiu durant molts segles i que va servir per a mantenir amb perspicàcia les relacions entre els dos territoris separats per la nova frontera que va imposar el Tractat dels Pirineus.