divendres, 20 de desembre de 2013

AUTORS DE REFERÈNCIA : ROMAIN HUGAULT
La darrera visita a Perpinyà em va servir per apropar-me de nou a la llibreria BD Bulles i adquirir un parell de llibres de "bande dessinée", del còmic francès que tant d'èxit té a l'altra banda de Pirineus.

Una de les adquisicions va ser el tercer volum de "Le pilot à l'edelweis. Walburga", amb el qual acabo la col·lecció de tres volums que composen aquesta història.

"Le pilot à l'edelweis" és un còmic sobre aviació amb dibuix de Romain Hugault i  guió de Yann. Està ambientat en les esquadrilles de biplans francesos que van combatre en la Primera Guerra Mundial i centrat en la història de dos germans que han de vèncer diferents pors en un moment tant extrem com va ser aquella confrontació bèlica.

Tinc una petita debilitat pels còmics i la història dels pioners de l'aviació. M'agrada la història medieval i antiga, però també m'agrada l'estètica i la imatgeria de la mecànica de l'aviació anterior als reactors (amb especial a la gran evolució dels anys trenta-quaranta del segle passat).

Per això  m'han atrapat els còmics de Romain Hugault, l'autor de "Le pilot à l'edelweis".

Hugault és fill d'un coronel d'aviació francès i la seva passió el va portar a centrar-se en còmics amb aquesta temàtica.

El dibuix d'Hugault és senzillament brutal. Alguns crítics li retreuen un cert hieratisme de les figures humanes que dibuixa, però tots s'inclinen amb devoció davant la maestria que desenvolupa l'autor en el dibuix de les aeronaus i la mecànica en general , el tractament dels colors del cel o els paisatges, la coreografia de les batalles d'avions... ningú el pot superar en tots aquests aspectes. 

El potent i realista color d'Hugault, junt amb la visió coreogràfica dels vols i les batalles a l'aire, fan que els seus còmics siguin el més semblant a una experiència de "volar sobre el paper".

Una altra faceta destacada de l'autor és la il·lustració de noies en posats sexis i avions, a l'estil de les pin-ups americanes de mitjans del segle XX.

Altres obres de l'autor són "El último vuelo", "Mas allá de las nubes" o "El gran duque", editades totes per Norma Editorial al nostre país. Aquesta editorial també està publicant els tres volums de "El piloto del edelweis".

L'envejable interés dels francesos per la bande dessinée ha convertit Romain Hugault en un autor de referència molt seguit en aquell país. 

Per a conèixer aquest artista podeu accedir a la seva pàgina web.

Que tingueu un agradable vol!