divendres, 13 de desembre de 2013

TORNA, TORNA SERRALLONGA. CATÀLEG D'EXPOSICIÓ DE "LA CAIXA"L’any 1994, per a celebrar els quatre-cents anys del naixement del bandoler Joan Sala i Serrallonga, la Fundació la Caixa va organitzar una exposició itinerant que, sota el títol Torna,torna Serrallonga. Història i llegenda dels bandolers catalans del barroc, va circular per diferents llocs del país (Vic, Olot, Tarragona, Lleida...).

L’exposició , amb plafons explicatius i material de diferent procedència, il·lustrava la història dels bandolers catalans dels segles XVI i XVII i , molt especialment, la figura d’en Serrallonga.
Com a complement es va editar un magnífic catàleg en el qual hi col·laboraren, aportant textos, diferents historiadors com Xavier Torres o Antoni Pladevall.

El catàleg es divideix en dues parts:

La primera explica la història del bandolerisme català del barroc, amb els antecedents històrics i els motius que l’impulsen, segueix amb una relació dels principals bandolers i les seves quadrilles i es centra en la figura històrica de Joan Sala i Serrallonga.

La segona part, composta a base d’aportacions d’historiadors i especialistes, fa una síntesi de la producció literària sobre el bandoler - partint de l’obra de teatre El catalan Serrrallonga i fins les novel·les de Víctor Balaguer- ; les aparicions al cinema o les representacions teatrals; el Serallonga popular de la literatura de canya i cordill ; el Ball d’en Serrallonga;... I també hi ha espai per una col·laboració relativa a les dones bandoleres i als vincles del Rector de Vallfogona amb els bàndols nyerros i cadells.

En síntesi el catàleg és una molt bona eina per a fer una aproximació al món dels bandolers catalans i a la llegenda i la literatura que han generat, amb profusió d’il·lustracions i una bibliografia força completa.

Aquesta iniciativa de las Fundació La Caixa va venir a demostrar també la vivacitat dels nostres bandolers i d’en Serrallonga encara a finals del segle passat i va ser una bona eina, mentre va recórrer el nostre país, per aproximar la història i la llegenda d’en Serrallonga al  públic amb inquietuds culturals i històriques.

Cap comentari: