dilluns, 30 de desembre del 2013

LA BIBLIOTECA-MUSEU VÍCTOR BALAGUER


 



La nostra estada a Vilanova i la Geltrú va servir per a conèixer la biblioteca-museu que Víctor Balaguer va deixar a la ciutat.

Aquest important personatge de la Reinaixença , polític a més de literat, va voler deixar empremta a la seva ciutat natal mitjançant la construcció (1882-1884)  del gran edifici obra de l'arquitecte Jeroni Granell i donació d'un importantíssim llegat artístic i bibliogràfic. Un llegat cultural de primer ordre.

L'edifici és espectacular, d'estil neoclàssic.Amb esgrafiats a les façanes, una cúpula central i una entrada amb columnes. Molts detalls remeten a la cultura en majúcules: frases llatines, noms de grans personatges, ...

En aquest enllaç trobareu la pàgina web de la institució. 

En el seu interior hi trobem la biblioteca. Concebuda amb la intenció de donar a conèixer, mitjançant objectes i documents de tot tipus, la totalitat del saber, el seu fundador va aportar-hi llibres, revistes i documents de tota mena. La intenció del fundador era que fos oberta a qualsevol ciutadà, "sense exclusió de tipus econòmic ni social", antecedint les primeres biblioteques públiques catalanes.



Actualment reuneix uns 50.000 llibres i gairebé 2.000 títols de publicacions periòdiques d'entre els segles XVIII i XX. A més de tot això, cal tenir en compte el recull d'unes 50.000 cartes i de diversos manuscrits literaris i polítics de Víctor Balaguer. Tot això la converteix en una de les col·leccions bibliogràfiques del segle XIX més riquesde Catalunya.

Balaguer també va dipositar en les grans sales de l'edifici tota la seva col·lecció d'art: pintura i escultura catalana del segle XIX; pintura del barroc cedida pel museu del Prado; col·leccions etnogràfiques i arquològiques (art egipci, romà, filipí, xinès ...). I tot això completat amb una estimable col·lecció d'art contemporani i també de pintors vilanovins.

Al costat d'aquest edifici històric hi trobem la biblioteca pública Víctor Balaguer, on es pot consultar el fons bibliogràfic  i epistorar de l'autor, qui va esdevenir un veritable mecenes per a la cultura de la seva ciutat.

En les instal·lacions de la biblioteca- museu es guarda el manuscrit original del procés sumarial d'en Serrallonga del segle XVII. Aquest va ser cedit per l'historiador Joan Cortada a Balaguer. Malauradament, però, el manuscrit no es troba exposat, tot i que és consultable la seva versió mecanografiada i digitalitzada a la biblioteca.

Segons el meu parer el valor històric del manuscrit és suficient per a que el Patronat responsable del museu opti en un futur per  fer-lo visible en una de les sales, junt amb l'obra (teatre i novel·la) que Víctor Balaguer va escriure sobre el bandoler de les Guilleries.