dilluns, 9 de desembre de 2013

EL SOBIRÀ I EN SERRALLONGA

El Sobirà de Santa Creu (terme municipal d'Osor) és un dels casals més importants de Catalunya. No és gratuïta la dita popular que diu:

Si voleu saber qui són
els més rics d'aquesta terra:
el Noguer de Seguerò,
el Sobirà de Santa Creu
i l'Espona de Saderra.

L'orígen del mas recula en el temps fins a l'Edat Mitjana  (segle XIV) i la gran i enorme fàbrica del casal ,que encara ens sorprèn avui en dia, correspon a les ampliacions del segle XVII. Per a conèixer més sobre aquest imponent mas, us recomano aquest article.

Ahir vam pujar-hi a dinar. Primer vam fer un passeig i vam admirar, des d'aquesta talaia natural, el paisatge que formen els boscos de castanyers, la plana de la Selva al fons o els cingles del Far amb els cims nevats dels Pirineus al seu darrere. Un privilegi per a la vista.
I després un bon dinar a la Taverna del Subirà, per a tastar el millor de la cuina de muntanya i dels productes de proximitat que ofereixen. En Joel, el nou propietari, m'havia proposat de tenir còmics i guies d'en Serrallonga per a vendre-hi i els hi vaig portar.

El Sobirà també està relacionat amb el bandoler. Tot aquest entorn era llocs de pas i de les actuacions de la quadrilla d'en Serrallonga. I en va quedar una llegenda força coneguda, de la qual vaig parlar en aquesta entrada del bloc.

Per agrair l'oferta d'en Joel em vaig permetre regalar-li una il·lustració amb l'episodi de la llegenda, amb en Serrallonga passant la daga sobre la mesura de peces d'or i amb els propietaris i el mas al fons.