dilluns, 16 de desembre del 2013

SERRALLONGA, EL BANDOLER LLEGENDARI CATALÀ


Xavier Roviró i Alemany és l’autor d’aquest llibre sobre la història, la llegenda i la literatura del bandoler. La publicació va a càrrec de Farell Editors i se n’han fet diferents edicions des de l’any 2002. Actualment encara es troba a les llibreries.

Aquest llibre de petit format conté quatre parts diferenciades:

-         La primera és un resum prou ampli de la història del bandoler.
-       La segona , amb el títol d’”El Serrallonga popular”, conté referències a les cançons i el ball d’en Serrallonga, però incorpora un interessant recull de llegendes a l’entorn del bandoler.
-       La tercera part fa referència a la literatura (teatre, novel·la, poesia...) existent sobre el bandoler d’ençà el segle XVII.
-       La quarta part, a  manera de proposta per a descobrir les Guilleries que va trepitjar el bandoler, conté tres itineraris per a fer a peu: a la Sala de Viladrau, al mas Serrallonga de Sant Hilari i al Coll de Ruscall de Santa Coloma, passant pel mas de Ca l’Agustí on van atrapar el bandoler.

Xavier Roviró és mestre i membre del Grup de Recerca Folklòrica d’Osona (GRFO), entitat dedicada a l’estudi, recerca i investigació del folklore i la cultura tradicional. La principal novetat i aportació del llibre és, doncs, el recull de llegendes orals sobre el bandoler que queden així publicades i a l’abast dels lectors.

En aquestes llegendes, recollides mitjançant un treball de camp – entrevistes que en alguns casos es transcriuen literalment i s’afegeix una referència de la persona que les ha explicat - fet des dels anys vuitanta del segle passat, hi trobem històries de tot tipus.

Algunes tenen el seu origen en la vida real d’en Serrallonga o els llocs on freqüentava i d’altres en l’imaginari popular creat a partir de la literatura (els arguments conreats pel teatre i la novel·la). 

Una de les que s’hi expliquen, sols per posar un exemple, és la del turó del Malsopar :

“Una vegada estaven tota la quadrilla sopant a sota el mas Serrallonga, a la vora del Ter, a Querós, en un turó que hi anaven molt. A mig sopar els van avisar que venia la tropa a prendre’ls. La nobles de Barcelona feia dies que el perseguien. Van marxar corrents deixant el sopar a mig fer. S’amagaren per aquells boscos i no els van trobar : la tropa va estar tota la nit voltant però no en va atrapar cap ni un. Ah, això sí tots van quedar amb gana per no haver sopat!. D’aquell turó encara se’n diu el turó del Malsopar”.

Un dels temes més recurrents d’aquestes llegendes fa referència a les coves, les mines i els tresors que tenien amagats en aquestes. S’hi recullen fins a onze històries amb aquest argument, llegendes que han quedat en l’imaginari popular , per al qual és molt atractiu això dels amagatalls del bandoler i les riqueses que els lladres van ocultar-hi.