dijous, 31 d’octubre de 2013

ELS DARRERS DIES D'EN SERRALLONGA, ARA FA 380 ANYS


Avui 31 d'octubre de 2013 fa tres-cents vuitanta anys que la justícia va prendre en Serrallonga a Santa Coloma de Farners.

Així ho va escriure mossèn Antoni Sala, fill del bandoler, al seu "Llibre de notes": 

"Ma dit Llorens Tallades, lo quondam mon pare Joan Sala alias Serrallonga, pages de assi de Querós a la vigilia de Tots Sants de l'any 1633, en Santa Coloma de Farnès foch pres a trahisio per Pere Pau Maymir, y per an Jufré, y an Manyá, y lo hareu Agustí, tots quatre de Santa Coloma de Farnès".

Em sembla doncs, que és un bon moment per a rellegir un article que ens parla dels darrers dies del bandoler, quan aquest s'amagava pels entorns de Castanyet (Santa Coloma) i Sant Amanç (Anglès).

L'article, titulat precisament "Els darrers dies d'en Serrallonga per les Guilleries" va ser publicat al volum número 21 de Quaderns de la Selva, la col·lecció d'articles d'història que edica periòdicament l'entitat Centre d'Estudis Selvatans.

Podeu llegir l'article en aquest enllaç

L'autor de l'article va ser Francesc Pla i Rodas, bon amic que ens va deixar fa temps i entusiasta d'en Serrallonga. Francesc Pla va ser president del Centre Excursionista Farners i ideòleg i promotor del camí de gran recorregut "GR-178 Ruta d'en Serrallonga".

Persones com en Francesc ens fan estimar la nostra història i la nostra terra. El trobem a faltar.

Un visionat ràpid als darrers dies del bandoler també el podeu veure en aquest video que vaig elaborar i que tinc accessible a la xarxa.En el video s'hi explica el retir de Serrallonga i la Joana Macissa pels masos situats al voltant de Castanyet i Sant Amanç: el Surós, el Taberner, Can Palomeres, ca l'Agustí ...