divendres, 18 d’octubre de 2013

NYERROS I CADELLS : BIBLIOGRAFIA

 
Em permeto proposar-vos una mica de bibliografia i webgrafia a l'entorn dels nyerros i els cadells.

En primer lloc el llibre "Senyors bandolers, miquelets i botiflers" de Núria Sales (Ed.Empúries, 1984). Gran part del llibre Núria Sales el va dedicar a les seves investigacions sobre els senyors de Nyer. Es tracta del millor llibre sobre la història de la casa i els barons de Nyer. En ell s'hi repassa la tempestuositat de Tomàs de Banyuls i els seus, el sistema econòmic, els conflictes jurisdiccionals, les connivències amb els bandolers del sud i els hugonots francesos...

El segon llibre és "Cavallers i bandolers. Nyerros i cadells a la ciutat i vegueria de Vic 1580-1615" de Xavier Torres i Sans (Ed. Farell,2007). Si el de Núria Sales és la història de la família i el territori originari dels nyerros, el de Xavier Torres és ideal per a conèixer les ramificacions d'aquells (i també dels cadells) a Osona i el seu entorn. Ramificacions que arriben, amb els vincles familiars amb els Vilademany i els Savassona, a un vassall d'aquests: en Joan de Serrallonga.

En el web també es pot trobar el millor assaig generalista sobre els nyerros i els cadells. Es tracta del llibre "Nyerros i cadells: bàndols i bandolerisme a a la Catalunya moderna (1590-1640)" de Xavier Torres i Sans (Ed. Reial Academia de les Bones Lletres, 1993). Es pot consultar sencer en aquest enllaç.

Xavier Torres, un dels nostres historiadors especialitzats en el bandolerisme català al barroc, disposa d'altres articles relacionats amb els bàndols nyerros i cadells, que es poden trobar en aquest enllaç, o en aquest altre.Cap comentari: