divendres, 25 d’octubre del 2013

ELS PRIMERS HISTORIADORS DEL BANDOLER: JOAN CORTADA, MN. RAMON CORBELLA I LLUIS VIA

 Joan Cortada
 Mossèn Ramon Corbella
Lluís Via

Ja he fet referència, en algunes entrades d'aquest bloc, dels tres primers historiadors que van aproximar-se a  la figura del bandoler des de les fonts documentals verídiques. Van fer les primeres aportacions a la biografia real d'en Serrallonga i van desmitificar-lo.

A mitjans del segle XIX l'historiador Joan Cortada passejava pels carrers de Barcelona quan va veure que cremaven una pila de lligalls i papers vells procedent dels jutjats de la ciutat. Es va acostar i va veure un lligall de pergamins on hi figurava la paraula "Serrallonga". Els va treure de la pila que anava a cremar i va salvar de les flames el procés sumarial del nostre bandoler.

Aquella immensa troballa va significar la possibilitat de disposar d'una font documental de valor incalculable i vital per a que el mateix Joan Cortada, mossèn Corbella, Lluís Via i tots els historiadors que els seguirien poguessin elaborar els seus treballs sobre el bandoler de les Guilleries.

El mateix Joan Cortada publicaria l'any 1868 publicava el llibre "Proceso instruido contra Juan Sala y Serrallonga. Lladre de pas", on resumia el contingut del procés sumarial i aportava la primera visió historicista , no romàntica, del bandoler.

Mossèn Ramon Corbella, rector de Vallfogona de Riucorb, canonge de la seu de Vic i estudiós,  també utilitzaria el procés sumarial per a fer un seguit d'articles sobre la biografia del bandoler, que es publicarien en diferents setmanaris com "La veu de Montserrat" o "L'Estiuada de Sant Hilari Sacalm" a principis del segle XX. La principal aportació de mossèn Corbella va ser tenir accés encara al "Llibre de notes" redactat pel fill d'en Serrallonga, rector de Queròs, que va desaparèixer amb la Guerra Civil, i amb això publicar referències d'un material inèdit.

La tercera aportació la va fer Lluís Via i Pagès (Vilafranca del Penedès 1870-Barcelona 1940). Poeta, narrador, periodista i traductor. Com a membre de l'Acadèmia de Bones Lletres  va publicar en el butlletí d'aquesta acadèmia, l'any 1936, un article biogràfic sobre el bandoler.

A tots tres treballs s'hi pot accedir a la xarxa:

Proceso instruido contra Juan Sala y Serrallonga, de Joan Cortada , en aquest enllaç.

Serrallonga, per mossèn Corbella. En aquest enllaç del bloc de Ramon Verdaguer.

Serrallonga, per Lluís Via. En aquest enllaç.