dimecres, 9 d’octubre de 2013

LA RONDA PELS PORTS: DEL MAESTRAT A LA TERRA ALTAFeia temps que teníem ganes de fer una escapada per a conèixer més el sud del nostre país, en concret els Ports de Tortosa-Beseit i els entorns de les comarques de l'Ebre.

Aquest cap de setmana ho hem fet i hem tastat aquells verals que es troben, a cavall de Catalunya, Castelló i l'Aragó. Autèntics Països Catalans, terres de frontera que recorden segles de dominació musulmana i ocupació cristiana.

Vam iniciar el recorregut pel Maestrat, tot visitant el santuari de la Balma de Sorita i fent estada en l'imprescindible Morella.

Morella conté molts atractius, començant per la seva impressionant silueta de vila forta , guardiana amb els seus poderosos murs de la terra del Maestrat , amb el castell dalt del turó i els carrers costeruts on s'enfilen , amunt, les seves cases. Pujar el castell d'origen àrab, escenari de lluites i setges al llarg dels segles, permet gaudir d'unes vistes magnífiques sobre els erms de grisenques feixes del Maestrat. 

Les pedres ens parlen de lluites de moros i cristians, de carlins i liberals, ... i de la bogeria dels homes d'avui, que s'han gastat una milionada per  intentar construir dins el castell un parador de turisme anacrònic que ha quedat definitivament descartat.

La següent visita, ja en comarques d'Aragó, va ser la bonica vila de Vall de Roures. El castell-palau i l'església dominen aquest poble al qual s'entra pel pont gòtic sobre el riu Matarranya i un passeig pel carrers que hi menen permeten descobrir encara un barri que no s'ha restaurat, amb grans casalots rònecs de façanes encrostonades de pintura de blau cel.

La carretera ens va retornar a Catalunya, a la comarca de Terra Alta, on el massís dels Ports i la immensa mola de les Roques de Benet vigilen les vinyes als seus peus.

País de bon vi, què millor que tastar-lo a Horta de Sant Joan i visitar el convent de Sant Joan , per a endormiscar-se sota el sol de tardor.

La darrera visita als Ports la vam fer caminant per l'espectacular Via Verda de Prat del Compte que amb una curta passejada ens va permetre arribar fins el santuari de Fontcalda (ja al terme de Gandesa). En aquest lloc l'erosió ha creat un fantàstic congost per on llisca el riu Canaletes. Un lloc on l'estiu segur que convida a banyar-s'hi.