dimecres, 2 d’octubre de 2013

AUTORS DE REFERÈNCIA : ORIOL GARCIA QUERA

  
 


Oriol Garcia i Quera (Barcelona,1967) és el nostre millor dibuixant especialitzat en còmic històric de Catalunya. Va debutar professionalment a la revista Cavall Fort i també és professor de dibuix de còmic.

Ningú com ell ha conreat el còmic basat en la nostra història i res millor que recórrer a la seva obra per a conèixer de manera àgil i fàcil a les imatges de la nostra història.

Les seves mans han traçat hàbilment, amb un tipus de dibuix realista i amb un magnífic color a l'aquarel·la, una llarga línia de còmics amb episodis importants de la història de Catalunya: des dels ibers fins a la caiguda de Barcelona de 1714, passant per la història medieval del país, el bandoler Rocaguinarda o la Revolta dels Segadors.

La seva obra , seguint aproximadament l'ordre cronològic de la història del país, és molt complerta:

- Gorja mortal (Ed. Signament , 1994)
- L'amenaça sarraïna (Ed. Signament, 1995)
- Revenja (Ed. Signament, 1996)
- Guifré 897: l'origen de la Nació (Ed. Casals, 2006)
- Mallorca, 1229.Jaume el Conqueridor (Ed. Casals, 2010) 
- L'Exèrcit errant : La darrera gran batalla dels almogàvers (Ed. Signament, 1993 i reedició a càrrec CIM Edicions, 2004)
- Pallars 1487. El darrer comptat (Ed. Casals, 2008)
- Trilogia Medieval (CIM Edicions, 2006)
- Rocaguinarda (CIM Edicions, 2003)
- Corpus 1640: La revolta dels Segadors (Ed. Casals, 2004)
- Barcelona 1714: L'Onze de Setembre (Ed. Casals, 2004)

Podeu trobar una ressenya força completa sobre l'obra de l'Oriol en aquest enllaç, es tracta del bloc "Història i cultura" que manté activat David Fernández de Arriba, llicenciat en història. També podeu trobar una interessant entrevista a l'autor en aquest enllaç, dins el bloc "El còmic en català" de Jordi Riera Pujal.

L'absoluta coincidència entre el meu interès pel còmic històric i l'obra de l'Oriol ha fet que hagi completat la meva col·lecció dels seus còmics. Vaig apropar-me a ells a partir del còmic Rocaguinarda i l'he anat completant fins arribar al seu primer còmic (Gorja mortal)  que vaig poder adquirir en una parada del mercat dominical de Sant Antoni fa dues setmanes. Un petit tresor.

Aquesta darrera Diada també vaig poder saludar l'autor de nou, en el decurs de la Fira d'Entitats que s'organitza cada any al Passeig Sant Joan de Barcelona, i vaig aconseguir que em dediqués un exemplar del llibre "Càtars i trobadors . Un viatge il·lustrat a l'Occitània del segle XIII" (CIM edicions, 1998). El treball detallista de l'autor, com és en aquest cas, li ha permès també aportar magnífics treballs per a il·lustrar llibres, exposicions i altres projectes relacionats amb la història.

No m'equivoco si dic que acostar-se a l'obra d'Oriol Garcia i Quera és la millor manera per a conèixer episodis concrets i molt importants del nostre país (aquesta Diada és molt oportú rellegir el seu Barcelona 1714) i que els seus còmics haurien d'estar en totes les biblioteques escolars, essent com son una molt bona eina per a ensenyar història de Catalunya.