divendres, 4 d’octubre de 2013

CAN PUIGXORIGUER DE CENTELLES, NOVES DADESEn aquesta entrada anterior del bloc havia parlat de la masia de Can Puigxoriguer de Centelles (Osona) i acabava dient que aquesta masia esdevé un dels elements patrimonials més relacionats amb en Serrallonga.

En aquesta masia hi vivia Margarida Riera, natural de Tona i que havia estat la segona muller de Joan Sala, el pare del bandoler. D'aquell matrimoni també nasqueren dos fills, germanastres d'en Serrallonga que s'afegirien a la quadrilla de les Guilleries.

Quan vaig escriure l'entrada al bloc ja vaig dir que no trobava el desllorigador pel qual la Margarida Riera vivia en aquest mas i ara, gràcies a un article de Mn. Antoni Pladevall publicat en el número 10 de l'edició de "Monografies del Montseny" (editat per l'entitat "Amics del Montseny", l'any 1995) he trobat el motiu.

Resulta que el pare Joan Sala havia mort i l'any 1622 la Margarida Riera, ja viuda, estava casada al mas Puigxoriguer de Centelles.

La cosa no havia acabat gaire bé amb l'hereu Antoni Sala - fillastre seu i alhora cunyat en haver-se casat amb la germana de la Margarida, Elisabet- doncs la viuda va voler treure el dot del mas Sala i l'Antoni va fer cremar pels homes d'en Serrallonga els pallers del mas Puigxoriguer, l'any 1623, com a venjança.

Mn. Antoni Pladevall ens ofereix també una nova referència en transcriure el procés instruït contra una companya dels bandolers, Maria Àngela Quer, l'any 1624, quan aquest diu que Joan Sala -un dels fills de Margarida- li digué:

"Aquest hereu Sala nos ne farà alguna contra nostra mare, na Puigxoriguera", perquè digueren que dita llur mare del dit Juan Sala y del Segimon Sala demanava lo dot, y'l exequutava, y a cap de uns quants dies lo dit Joan Sala sabé que havien cremats los pallers d'en Puigxoriguer de Centelles, y'n bravejaven molt, perque deya que dit Antoni Sala los hi havie fets cremar".

Com es pot veure, doncs, en aquells temps les relacions familiars dels Sala devien ser prou tempestuoses. Per una part els Puigxoriguer estaven enfrontats amb Antoni, l'hereu de la Sala de Viladrau, per altra els fills de Margarida havien robat un matxo del mas que havien portat a Serrallonga. I amb tot, en el mas acollien, com hem ,  en Serrallonga i els homes del Montseny quan aquests baixaven cap a terres d'Osona i del Vallès.