dilluns, 4 de novembre de 2013

LA TARDOR ENS ATRAPA AL FENOLLEDÈS


Us heu aturat a pensar mai quan la tardor ens atrapa?.

Vull dir, per a que m'entengueu, quan prenem consciència que ha canviat l'estació i que hem deixat enrere l'estiu per a endinsar-nos en la tardor.

Hi ha diferents maneres de sentir que la tardor t'ha atrapat: quan ho diu el "senyor del temps", el canvi d'horari, el primer dia que tenim fred... però sobretot quan qui ens ho explica és la naturalesa.

I la naturalesa té una manera molt maca d'explicar-nos-ho: canviant de color.

Per al meu gust la tardor és l'estació en la qual la naturalesa es torna més radiant. La vegetació deixa enrere el verd i comença a canviar a grocs, marrons, taronges, vermells intensos ... és com si alguns arbres i plantes fessin una gran festa de colors abans de perdre les seves fulles i ens volguessin fer coneixedors d'aquesta festa.

Això acompanyat d'un  sol esmorteït  de tardor que , com dic, "escalfa més l'ànima que no pas  el cos". Proveu-ho , un dia sense presses i aturant-vos a rumiar-ho, dalt d'un pujol un capvespre qualsevol de tardor, el sol és més grogenc i escalfa d'una manera diferent,

La tardor, a nosaltres, ens va atrapar fa pocs dies a la comarca del Fenolledès, en territori francès que havia estat català fins el segle XIII.

I ens va atrapar en la carretera que vigila el castell de Queribús,camí de Sant Pau de Fenollet on totes les vinyes han canviat de color i s'han vestit de crocs i colors terra. I ofereixen un contrast brutal amb la pedra grisa i calcària de les nues serralades.

Vam aprofitar per visitar el petit poble de Fenollet i els castells que el guarden i vam fer la carretera que ascendeix al peu de l'altiplà de Sornià, creuant la serra de l'Esquerda, fins a Illa. Pel camí vam conèixer l'aqüeducte romànic d'Ansinyà, les vinyes de Caramany i el poble de Bellestà.

Un recorregut per carreteres sinuoses, sense grans racons espectaculars, però agradable per a curiosos com jo, que intentem saber valorar els conjunts dels paisatges i del país per sobre, en ocasions, de grans monuments o llocs de fantàstica presència.

Si, la tardor ja és aquí i amb ella els seus colors.

1 comentari:

Quim Bou ha dit...

I tant! Els boscos i el paisatge és d'allò més bonic en aquesta estació...
Boniques fotos, i bonica sortida!
Salut!
Quim