dilluns, 25 de novembre de 2013

LA VIDA Y LA MUERTE DEL BANDOLERO SERRALLONGA, DE JOAN MON I PASCUAL

L'any 1971 l'editorial Bayern publicava el llibre "La vida y la muerte del bandolero Serrallonga, revisión de su proceso judicial", obra del Dr. Joan Món i Pascual (Santa Coloma de Farners,  1892-1979 ). 

Pascual era doctor en Dret i professor de la Universitat de Barcelona, però d'alguna manera també es va veure atrapat per la figura del bandoler - tan proper en la seva història a Santa Coloma de Farners- que es va veure impulsat a escriure aquesta "biografia novel·lada".

El prefaci del llibre ja indica "que el present estudi biogràfic de Serrallonga no té sentit purament històric ni plenament literari", per tant estem davant una aproximació novel·lada de la vida i mort del bandoler de les Guilleries; talment com va fer Anicet Salvans anys abans amb la figura de Perot Rocaguinarda.

El llibre de Mon i Pascual repassa la biografia d'en Serrallonga des del seu naixement a Viladrau fins la seva mort a Barcelona i hi apareixen episodis reals extrets de dades conegudes a partir de les aportacions dels historiadors. Però l'autor afegeix un relat novel·lesc a tot plegat; incorporant-hi, per exemple,  històries de la infància o dels amors del bandoler que no tenen base comprovada, i hi afegeix una quantitat notable de llegendes com aquella que diu:

"Cuenta la tradición que la cabeza de Serrallonga fue sustraïda por sus partidarios de la jaula pendiente en el portal de San Antonio, para ser enterrada en la gruta del "cingle" de Tavertet, en les Guilleries, aquélla que en vida le habia servido de refugio a él y a su cuadrilla".

No hi ha aportacions noves de Joan Mon i Pascual a la biografia i la història d'en Serrallonga (el seu llibre és dels que posen en qüestió els historiadors), però  crec que va ser una bona manera per a mantenir la pervivència de la història del bandoler entre aquells a qui va arribar aquesta edició.

Jo vaig ser un d'ells, ja ho explicat en entrades d'aquest bloc. Els anys vuitanta em va arribar a les mans el llibre i me'l vaig llegir amb l'atenció que suposa per a un jove descobrir un personatge tan atractiu de la nostra història com és en Serrallonga.

A partir d'aquí, posar-me a dibuixar un còmic sobre el bandoler, expressament basat en el relat que en fa Joan Mon i Pascual, era cosa cantada. 

Així va ser com, a partir del treball d'aquest autor, vaig escriure i dibuixar el meu primer Serrallonga: "La vida i la mort de lo bandoler Serrallonga", que podeu trobar en les etiquetes del bloc que porten aquest nom.Cap comentari: