dimecres, 13 de novembre de 2013

PARADISOS PROPERS: EL FAR I SUSQUEDA

 
 

 
Aquest dimarts he aprofitat el meu darrer dia de vacances de tardor per a fer una caminada matinal en un dels entorns privilegiats de la meva comarca: Susqueda.


Es tracta d’una ruta circular que comença a Sant Martí Sacalm, puja al cingle del Far, baixa pel grau de Cabrafiga i retorna a Sant Martí.


La primera virtut d’aquest itinerari són les vistes panoràmiques a tot l’entorn: des de sota la gran cinglera; des de dalt la plana d’Hostoles i la serra de les Medes, els Pirineus al fons i tota la vall del pantà de Susqueda i fins els cingles de Sau. Tot això aprofitant els graus que permeten guanyar o perdre alçada ràpidament a la cinglera (però assequibles per a qualsevol excursionista) o senders estrets coberts d’alzinars. 


Una segona és la natura . Efervescents colors rogencs dels castanyers, verd intens de les alzines i el blanc i vermell de la pedra de les cingleres.


I la tercera és la història del lloc, de la qual en son testimonis diferents edificacions humanes.


El santuari del Far és la primera, però també s’hi afegeix el castell de Fornils, la capella de Sant Pau i diferents masies escampades per aquests terrenys escarpats.


El castell de Fornills aguanta amb penes alguns panys de paret i la seva torre de l’homenatge, i ens parla de quan els senyors feudals vigilaven aquest lloc que ens sembla inhòspit avui en dia, però que temps enllà bullia de vida. Aquest és el gran mal que pateix el castell: haver quedat com  a guardià de boscos i terres allunyades dels centres urbans accessibles i, per això, haver perdut la possibilitat d’ésser restaurat i conservat. 


L’altre element històric que m’ha portat a aquest lloc força salvatge és el pas del bandoler Joan de Serrallonga.  


En el segle XVII aquests paisatges abruptes eren un bon lloc de pas i d’amagatall de la quadrilla de les Guilleries, on hi trobaven fautors com els dels masos de la Triola o Puiggalí. En la propera entrada del bloc us parlaré d’aquests masos i la seva relació amb els bandolers.


Avui us deixo, però, amb algunes de les fotografies del recorregut i, sobretot, amb dos enllaços on obtenir els mapes i les indicacions per a fer-lo. 


Els enllaços són els següents: