dimecres, 30 de març de 2011

MIREPOIXEl nostre periple per terres càtares de la comarca de l'Arièja ens va portar de nou fins a la ciutat medieval de Mirepoix.

Va ser una de les principals ciutats d'Oc a partir de l'any 1209 i principal centre de l'heretjia càtara segons l'església catòlica. En aquesta vil·la s'hi aplegava el major nombre de "Cases de Perfectes" (els seguidors càtars anomenats Bons Homes) sota la protecció del senyor de la regió, Pere Roger de Mirepoix.

L'any 1209 Simó de Montfort va assediar la ciutat i la va prendre.

Una crescuda del riu Hers va derruir la ciutat i va ser reconstruïda seguint la forma d'una "bastide" reial, amb carrers rectilinis, una nova catedral i una magnífica plaça al centre.

La catedral de Sant Maurici és un magnífic exemplar de gòtic occità i va ser l'església d'Europa més gran d'una sola nau, fins que la va superar la nostra catedral de Girona.

Aquesta plaça , la "Place des Couverts", és un dels espais més encantadors que jo he vist. Està tota envoltada de cases d'entramats de fusta (les característiques façanes "a pan de bois") i ens evoca directament a l'Edat Mitjana.

Podeu veure una panoràmica del lloc en el següent enllaç: Panoràmica Mirepoix.

Si mai teniu ocasió visiteu la ciutat. És un magnífic complement en una visita a la propera Carcassona.