dilluns, 21 de març de 2011

LES ENCIES


Les Encies és avui un agregat de les Planes. En el segle XVII el municipi era un lloc de pas i d'actuació de la quadrilla d'en Serrallonga.

Entre d'altres veïns, un tal Miquel Arbosset, havia acompanyat en Serrallonga quan la quadrilla s'apropava al lloc a robar al camí ral d'Olot a Girona:

"Un dia venint ab nosaltres tambe Miquel Arbosset de les Ensies tractarem de posarnos a pas en lo cami ral que va de Olot a la ciutat de Girona en lo lloc dels Bullidors".

En el poble també hi havia un hostal, l'hostal de Myanes, on els bandolers havien anat en diferents ocasions a menjar i beure.

En Simon Subirats, el lladre que havia assassinat el seu soci, també va protagonitzar un espisodi en aquest hostal:

"En la ocasio y jornada sobre dita del dia de Nadal dit Simon Subirats trobantse en lo hostal de les Myanes de les Ansias demanant si havien vist a Salvador Arbosset dientli que era alli que havia pres pa son ana darrera ell y aconseguintlo al cami ral de Dona Palla de les Ansias digue dit Subirats quel pagas o que li tornas lo padrenyal que li havia venut"

Subirats reclamava a Salvador Arbosset que li pagués o li tornés un pedrenyal que li havia venunt, Arbosset li va donar la xispa o pistola que portava. Subirats va tornar a l'hostal de Myanes i retornà la xispa a Rafel Noguer, que li havia deixat suposem per a cometre alguns robatoris.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessants les histories de Les Encies. Jo hi tinc un munt d'avantpassats. Em podries dir d'on has tret els textes que exposes?. Gracies

rdilme ha dit...

Benvolgut/da,
Tota la informació està extreta del procés sumarial d'en Serrallonga.
Es troba digitalitzat en aquesta adreça:
http://mdc.cbuc.cat/cdm/search/collection/manuscritAB/searchterm/Serrallonga/field/all/mode/all/conn/and/order/title/ad/asc
Molt atentament,

Ricard Dilmé