dijous, 31 de març de 2011

IMATGERIA MEDIEVAL A MIREPOIX

Un dels edificis més encantadors de Mirepoix és la Casa dels Cònsuls.

Es tracta d'un edifici del segle XV que va ser la seu dels jurats de la ciutat , on s'impartia justícia, era seu del consell municipal i també presó. Es va construir, com els altres edificis de la plaça, amb una porxada inferior i façana d'entramat de fusta.

El que distingeix la Casa dels Cònsuls és la biga de fusta que aguanta la porxada. Una gran peça de fusta de 12 metres de llarg totalment decorada amb 104 escultures tallades en la fusta.

Les escultures representen rostres i figures d'animals, éssers fantàstics i persones. Algunes són sarcàstiques, altres escatològiques, algunes escatològiques, d'altres fantàstiques... S'hi representen animals com ossos, gats o gossos; algun dimoni o persones diverses; o persones com frares i un africà.

L'artista o els artistes que van imaginar aquesta decoració van crear una peça única de l'art medieval que ens remet a les figures que decoren algunes portalades de le esglésies romàniques i gòtiques.

Aquesta obra es pot contemplar com una simbologia o també com una gran caricatura escultòrica del segle XV. Nosaltres ens vam entretenir una llarga estona observant tots aquells rostres que ens miraven somrients, com si aquelles figures fòssils haguèssin estat pensades per a provocar a qui les observa.