dimarts, 7 de gener de 2014

PROCESO INSTRUIDO CONTRA JUAN SALA Y SERRALLONGA, DE JOAN CORTADA (1868)


Aquests altars de la memòria que són les llibreries d'antic permeten preservar i aconseguir llibres de gran valor  històric o sentimental. Una d'aquestes llibreries, situada a Barcelona , és la Lliberia Antiquària Studio  (web) i m'ha permès aconseguir, per a la meva col·lecció bibliogràfica sobre en Serrallonga, una obra imprescindible: "Proceso instruido contra Juan Sala y Serrallonga, lladre de pas, (salteador de caminos)" escrit per l'historiador Joan Cortada i publicat per la Impremta d'A.Sierra de Barcelona l'any 1868.

A mitjans del segle XIX l'historiador Joan Cortada passejava pels carrers de Barcelona quan va veure que cremaven una pila de lligalls i papers vells procedent dels jutjats de la ciutat. Es va acostar i va veure un lligall de pergamins on hi figurava la paraula "Serrallonga". Els va treure de la pila que anava a cremar i va salvar de les flames el procés sumarial del nostre bandoler. Aquella immensa troballa va significar la possibilitat de disposar d'una font documental de valor incalculable i vital per a que el mateix Joan Cortada, mossèn Corbella, Lluís Via i tots els historiadors que els seguirien poguessin elaborar els seus treballs sobre el bandoler de les Guilleries.
 
El llibre es centra bàsicament en les declaracions fetes pel Fadrí de Sau, la Joana Macissa i , sobretot, les d'en Serrallonga, atès que l'autor considera que per al lector seria massa feixuc i repetitiu fer una publicació amb totes les declaracions dels bandolers i fautors que estan contingudes en els lligalls salvats de la crema.

Aquesta obra de Cortada va desmitificar per primera vegada el "Don Joan de Serrallonga" escrit per dramaturgs, per les novel·les de Víctor Balaguer i per la llegenda. Realment aquesta és la intenció que pregona l'editor en les primeres pàgines del llibre.

L'autor també manifesta l'imprescindible obligació que té com a historiador de "mostrar la veritat, fiel i escrupolosa per massa amor que tinc a la història i no m'agrada faltar a la veritat" i és  conscient que aquesta pot no agradar a autors (com Víctor Balaguer) que sempre havien defensat el caràcter nobiliari i polític del bandoler de comú amb la visió llegendària d'aquest.

El llibre (de 116 pàgines) comença amb l'estracte de les declaracions del Fadrí de Sau, segueix amb les de la Joana i finalitza amb les d'en Serrallonga. Conté també la primera relació de noms de bandolers de la quadrilla a partir del procés sumarial i la part de la sentència redactada contra el cap de quadrilla.

Aquest llibre és una autèntica referència en la bibliografia sobre el bandolerisme català i la historiografia d'en Joan de Serrallonga i el seu valor és doble, per una part ser la primera edició sobre la historia veritable del bandoler i per altra ser el primer resum estractat de l'original del procés sumarial del bandoler que avui en dia es guarda a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

La versió digitalitzada del llibre es troba disponible a google books, a la qual podeu accedir en aquest enllaç.

Cap comentari: